Izmjene Zakona o akcizama nakon izbora

0

Predrag Kožul, poslanik HDZ-a u Predstavničkom domu i predsjedavajući Komisije tog doma za finansije i budžet, smatra da će prijedlozi izmjena Zakona o akcizama biti usvojeni nakon 2. oktobra, odnosno nakon lokalnih izbora.

U razgovoru za „Avaz“ Kožul kaže da u prilog tome govori podrška Upravnog odbora (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koji je nedavno deblokirao donošenje izmjena ovog zakona.

Nafta i alkohol

Stav UO UIOBiH, podsjeća Kožul, tražila je i Komisija, koja će se o njemu očitovati vjerovatno na prvoj narednoj sjednici. U međuvremenu, kaže, očekuje da Vijeće ministara BiH postigne dogovor u vezi s akcizama i na alkoholna i bezalkoholna pića.

– Očekujem da će Vijeće ministara BiH već u ovom mjesecu razgovarati o tom zakonu i u dijelu akciza koje se odnose i na alkoholna pića, o čemu mora postići konsenzus. Nadam se da će dogovor biti postignut, jer su akcize u kompletu dio Reformske agende i, osim cestovne izgradnje, iz tih prihoda očekuje se i restrukturiranje zdravstvenog sustava – naglašava Kožul, napominjući kako vjeruje da bi takav dogovor dobio podršku i Komisije i Parlamenta.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koje je predložilo set zakona u vezi s akcizama, kaže da je Vijeće ministara postiglo dogovor da na jednoj od narednih sjednica razgovara, osim o onima na naftu, i o akcizama na alkoholna pića i plavi dizel.

Poseban podračun

Mirsad Isaković, poslanik Saveza za bolju budućnost u Predstavničkom domu i član Komisije za finansije i budžet, kaže da je za SBB veoma važno to da za sredstva koja budu prikupljena od akciza postoje jasni pokazatelji i da budu usmjeravana na izdvojenu partiju jedinstvenog računa.

– Mi u SBB-u želimo da novac ide na izdvojenu partiju, odnosno podračun, kako bi se znalo koliko je prikupljeno prihoda i da oni budu tačno usmjereni u ono za šta su namijenjeni. Istovremeno, očekujemo i porast BDP-a, odnosno industrijske proizvodnje, iz prostog razloga što bi i prihodi trebali biti veći – kaže Isaković.

Transparentan utrošak

Isaković ističe da se SBB pri donošenju i provedbi Zakona o akcizama zalaže za potpunu transparentnost i nadzor nad sredstvima prikupljenim od akciza.

– I u dosadašnjoj raspodjeli prihoda tri posto je išlo za saobraćajnu infrastrukturu, ali to nismo naročito osjetili. Zato je suštinsko pitanje da se utvrde projekti koji će se finansirati iz na ovaj način prikupljenih sredstava i da se vodi računa o tome da se taj novac što učinkovitije troši – kazao je Isaković.