Izmjenama Zakona o igrama na sreću do povećanja javnih prihoda

0

Federalno ministarstvo finansija provodi aktivnosti na pripremi nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću i Zakona o porezu na dohodak.

“ Na taj način stvorile bi se pretpostavke za povećanje obima naplate javnih prihoda po osnovu naknada za priređivanje RNG klađenja kao i poreza na dobitke ostvarene učešćem u igrama na sreću“, potvrdila je u izjavi za Fenu zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Nakon razmatranja Informacije o efektima implementacije novog Zakona o igrama na sreću, Vlada Federacije BiH je zaključila da resorno ministarstvo pripremi i u proceduru uputi zakonske izmjene.

„One se predlažu u dijelu koji uređuje vrstu i visinu mjesečnih naknada koje su obavezni plaćati priređivači igara na sreću i klađenja, kao i način oporezivanja svih dobitaka od igara na sreću“,  pojasnila je Milićević.

Ministrica napominje da su finansijski efekti usvajanja Zakona o igrama na sreću bili vidljivi već u četvrtom kvartalu prošle godine kada je zabilježen porast prihoda od igara na sreću za više od 16 milijuna KM.

Primjena Zakona trebala bi dovesti do uspostave efikasnog i pouzdanog sustava nadzora i kontrole cjelokupnog poslovanja i ostvarenog prometa priređivača igara na sreću.

„Za njegovu potpunu implementaciju moramo uraditi još čitav set pravilnika“, poručila je u izjavi za Fenu zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.