Izgradnjom dionice auto-puta na koridoru “Pet ce” nastavlja se investicioni ciklus

0

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je značaj izgradnje auto-puta na Koridoru “Pet ce” kroz Republiku Srpsku, na pravcu od Rudanke do Putnikovog brda, da bi se nastavio investicioni ciklus, rast BDP-a i razvoj ekonomije u Republici Srpskoj, te izrazio zadovoljstvo što će izvođač radova biti domaća firma.

Višković, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora o projektovanju i izgradnji ovog dijela auto-puta, rekao je da će to omogućiti i rast javne potrošnje i kvalitetniji život građana u Republici Srpskoj.

On je čestitao potpisnicima ugovora predstavnicima preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” i “Integral inženjering” finalizaciju posla, te naveo da je tender za izvođača radova rađen prema procedurama EBRD-a, kao i da je izbor izvođača bio u njihovoj nadležnosti.

Višković je izrazio zadovoljstvo što je posao izvođača radova dobila domaća firma, iako su na tenderu učestvovale i svjetske kompanije iz Turske, Kine i drugih zemalja.

“Kompanija `Integral inženjering` se već referisala da radi mostove i puteve i u zemljama u okruženju. Za Republiku Srpsku je veoma bitno da ima kompaniju koja može da se rame uz rame nosi sa ostalim svjetskim i evropskim kompanijama”, rekao je Višković.

On je naveo da je dionica od šest kilometara, iako je riječ relativno kratka, građevinski veoma zahtjevna, sa kompleksnim infrastrukturnim objektima, koji se nalaze na njoj.

“Kompanija pregovara i sa preduzećem `Auto-ceste Federacije BiH` za dio posla koji će se preklopiti iza Putnikovog brda i koji prelazi na teritoriju ovog kantona, te se nadam da će `Integral` dobiti i taj dio posla”, rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, nakon prvomajskih i vaskršnjih praznika, biće ubrzane procedure i na potpisivanju ugovora za izvođenje radova na auto-putu od Rače prema Bijeljini da bi i ta investicija mogla da počne.

“Već polovinom maja imaćemo i kamen temeljac na izgradnji Hidroenergetskog sistema Gornja Drina, a u toku godine treba da krene i izgradnja aerodroma `Trebinje`. To znači da ćemo u toku godine doći u poziciju da imamo značajne investicije na području Republike Srpske, koje će preći iznos od 1,5 milijardu KM”, naglasio je Višković.

Predstavnici preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” i “Integral inženjering” potpisali su danas u Banjaluci ugovor o projektovanju i izgradnji auto-puta na Koridoru “Pet ce” kroz Republiku Srpsku, na pravcu od Rudanke do Putnikovog brda.

Riječ je o dionici dugoj oko šest kilometara, koju karakteriše nekoliko zahtjevnih objekata, kao što je most preko rijeke Bosne, vijadukt, nadvožnjak, usjek i dva tunela.

Ugovor su potpisali direktor “Autoputeva Republike Srpske” Dušan Topić, vršilac dužnosti izvršnog direktora za tehničke poslove ovog preduzeća Milenko Dakić i direktor “Integral inženjeringa” Slobodan Stanković.

Ugovorena vrijednost radova je 93.719.409 eura, rok za završetak je tri godine. Projekat će biti finansiran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i bespovratnim sredstvima Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Srna