Izgradnja vjetroparka „Grebak“ razvojna šansa za Nevesinje

0

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da je Republika Srpska otvorena za nove investicije, a da izgradnja vjetroparka “Grebak” predstavlja razvojnu šansu za opštinu Nevesinje.

Đokić je na današnjem sastanku u Banjaluci sa predstavnicima kompanije “VE Grebak” Erihom Prajslerom iz Mildšteta kod Hamburga i Admirom Rahimićem iz Mostara izrazio spremnost da pruži podršku inicijativi o ulaganju u projekat izgradnje vjetroparka na području opštine Nevesinje.

On je istakao da je istočna Hercegovina zbog klimatskih uslova veoma perspektivno područje za izgradnju vjetroelektrana, saopšteno je iz resornog ministarstva.

“Ova investicija je značajna i zbog izgradnje neophodne infrastukture, naročito puteva, što će se značajno odraziti na standard lokalnog stanovništva”, naglasio je Đokić.

On je istakao da će Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva s ciljem postupka pokretanja dodjele koncesije dostaviti dokumentaciju drugim ministarstvima i nadležnim institucijama radi pribavljanja mišljenja.

Predstavnici kompanije “VE Grebak” istakli su da u oblasti izgradnje vjetroelektrana imaju višegodišnje iskustvo, te da su spremni da svoje tehničke i finansijske resurse ulože u ovaj projekat.

Izvršni direktor firme “VE Grebak” Miralem Čampara istakao je da ima podršku lokalne zajednice, te da bi izgradnja vjetroparka podstakla razvoj privrede u opštini Nevesinje.

“Naš plan je da u periodu izgradnje angažujemo domaće kompanije, čime će za lokalno stanovništvo biti obezbijeđena i nova radna mjesta”, naveo je Čampara.

Prema projekcijama, vjetropark “Grebak” će biti instalisane snage 49,5 megavata i procijenjene godišnje proizvodnje od oko 130 gigavatčasova električne energije.

Ukupna investiciona vrijednost iznosi oko 65 miliona eura, a očekuje se da projekat bude realizovan u naredne dvije godine.

Sastanku u Banjaluci prisustvovali su i predstavnici opštine Nevesinje.

Srna