Izgradnja Sjevernog toka dva će biti završena do kraja godine

0

Izgradnja gasovoda “Sjeverni tok dva” biće završena do kraja godine i počeće sa radom, izjavio je zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak. On je dao intervju u okviru programa pod nazivom “Moskva, Kremlj, Putin”, koji se emituje na televiziji “Rusija jedan”.

– Trenutni radovi biće završeni do kraja godine i projekat će biti stavljen u pogon – rekao je Novak.

“Sjeverni tok dva” je međunarodni projekat izgradnje gasovoda koji će se pružati od ruske obale do Njemačke Baltičkim morem, zaobilazeći tranzitne zemlje, kao što su Ukrajina, Bjelorusija, Poljska i istočnoevropske i baltičke države, podsjeća TASS.

Novi cjevovod dužine 1.230 kilometara, koji praktično prati istu rutu kao i “Sjeverni tok”, prolazi kroz ekonomske zone i teritorijalne vode Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je tokom godišnje sjednice Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu da je izgradnja jedne linije “Sjevernog toka dva” završena, a da će druga linija biti završena za mjesec i po ili dva.

Glavni izvršni direktor austrijske kompanije OMV Rajner Zil rekao je da treba da se postavi još 50 kilometara cjevovoda u drugoj liniji “Sjevernog toka dva”.