Izgradnja biciklističke staze od Sarajeva do Pala: Petnaest kilometara staze kao simbol saradnje i promocije zdravog života

0

Dva grada i tri opštine udružile su snage da građanima i turistima ponude atraktivan i jedinstven sadržaj. Projektom će biti spojene tri opštine što će poboljšati međusobnu povezanost ali i unaprijediti turističku ponudu svake od njih

Od Sarajeva do Pala u narednom period počet će gradnja prave turističke atrakcije koja će obradovati brojne domaće i strane ljubitelje biciklizma – biciklističke staze duge 15 kilometara.

Staza će ići trasom nekadašnje uskotračne pruge kojom je saobraćao, popularno nazvan, voz Ćiro, smještene na obroncima Trebevića, i pratit će korito rijeke Miljacke.

Radi se o zajedničkom projektu koji realizuju gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo, te Opština Stari Grad Sarajevo, Pale i Istočni Stari Grad.

Grad Istočno Sarajevo potpisao je sporazum sa partnerima i preuzeo obavezu za provođenje tenderske procedure, naveo je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić:

– Ovo je za Istočno Sarajevo veoma značajan projekat, koji će umnogome promijeniti sliku u oblasti ljetnog turizma i razvoja biciklizma, kao i u oblasti promocije zdravog života – naveo je Ćosić.

Značajan ekonomski efekat

Bez sumnje, planirana staza značit će mnogo i za ostale opštine i gradove. Ali osim doprinosa turizmu i ekonomiji, ovaj projekat značajan je iz još jednog razloga – pokazuje da se zajedničkim naporima može postići mnogo:

– U vremenu političkih prepucavanja i pokušaja da se naprave sve veće podjele među narodom, naš primjer pokazuje kako je suživot i saradnja za dobrobit zajednice itekako moguć. Naše dvije općine su jedinstven primjer dobre saradnje između dva bosanskohercegovačka entiteta – kaže za BiznisInfo.ba načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić.

Govoreći o saradnji sa Opštinom Istočni Stari Grad, on kaže da se ona ne završava samo na ovom projektu. Samo neki od projekata koje zajednički realizuju su saniranje saobraćajnica i  uvođenje rasvjete.

– Saradnja između Općine Stari Grad i Opštine Istočni Stari Grad je kontinuirana, tako da smo i u ovoj godini planirali zajedničke projekte, a jedan od njih je uvođenje vodovodnog sistema Hreša – I faza. Zahvaljujući ovom projektu naselje Borije i Obhodža u FBiH će po prvi put dobiti vodovodnu mrežu i to sa izvorišta u Istočnom Starom Gradu odakle će se realizovati dio projekta, dok će drugi dio mreže postaviti nadležno KJKP Vodovod i kanalizacija iz FBiH. Mi ćemo za ovaj projekat iz budžeta izdvojiti 96.000 KM. Također, ove godine ćemo zajedno realizovati uvođenje javne rasvjete za naše građane u naselju Emerovica-Zečija glava. Moram istaći i da mi svake godine izdvajamo 50.000 KM za čišćenje i održavanje puteva koji su između dva entiteta i koriste ih građani FBiH i RS-a, a to su: Crepoljsko, Biosko i Trebević – kaže Hadžibajrić.

On dodaje da će biciklistička staza značiti višestruku korist za sve. Za građane i turiste, to je obogaćivanje ponude i novi sadržaji:

– Svakako, očekujemo i značajan ekonomski efekat koji se može očekivati od projekta, kao što je povećanje prihoda postojećih ugostiteljskih i smještajnih objekata od domaćih, a posebno stranih turista. Također, očekivano je i da se projekat odrazi na povećanje broja zaposlenih usljed većeg priliva turista na područje naše općine.

Potpisan memorandum

Memorandum o saradnji na razvoju biciklističke rute potpisan je u junu 2021. i njime su definisana međusobna prava i obaveze.

Projekat je trenutno u fazi ispunjavanja urbanističko-tehničkih propisa, s obzirom da je u decembru 2022. godine izvršeno plaćanje izrade projektno-tehničke dokumentacije od strane Grada Istočno Sarajevo, koji je ovlašten za zastupanje svih potpisnika sporazuma.

Bolje povezivanje opština i entiteta

Ukoliko se ispune i druge najave koje smo imali priliku čuti u prethodnim godinama, značit će to sve bolje povezivanje gradova i općina u oba entiteta.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić najavio je planove za prave mreže biciklističkih staza po obroncima Trebevića i Jahorine, izgradnju gondola iz Pala i Istočnog Sarajeva.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta najavio je produžavanje trolejbuske linije iz Sarajeva do Lukavice.

A kako veliki broj građana svakodnevno zbog posla saobraća iz jednog u drugi entitet pri čemu najveći problem predstavlja upravo nedostatak saobraćajnih veza, svaka najava dodatnog povezivanja značajna je olakšica i itekako pozitivan trend saradnje.

O stazi

Biciklistička staza gradit će se na trasi dugoj oko 15 kilometara, od čega je oko 5 kilometara na dijelu koji pripada Općini Stari Grad, odnosno FBiH, dok veći dio trase od oko 10 kilometara teritorijalno pripada entitetu Republika Srpska.

Staza će biti pozicionirana starom trasom uskotračne pruge „Ćiro“ Sarajevo-Pale koja je smještena na obroncima Trebevića, prateći korito rijeke Miljacke, odnosno rijeke Paljanska Miljacka. Prva polazna tačka iz općine Stari Grad bit će: Vijećnica – Bentbaša – šetalište Dariva – Kozja ćuprija do “Vrela života”. Druga polazna tačka bit će stara željeznička stanica na Bistriku, koja će također voditi do lokaliteta „Vrelo života“.

Staze će se spajati na trasu pruge Ćiro koja se prostire u cjelosti prostorom uskotračne pruge prema završnoj poziciji neposredno kod stare željezničke stanice Pale.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ove fotoreportaže ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a.