Izetbegović: SDA i SBB su u koaliciji radi stabilnosti države

0

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović se nakon sastanka lidera vladajućih političkih stranaka u BiH osvrnuo na hapšenje deset bivših pripadnika HVO-a u Orašju, koji su osumnjičeni za ratne zločine nad Srbima, ali i na pitanje koalicije između SDA i SBB-a.

– S obzirom na to da se radi o Hrvatima koji su optuženi za ratne zločine, imamo jednu jaku reakciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Bila je slična reakcija kada je podignuta optužnica protiv generala Mahmuljina i grupe uz njega. Mislim da tu jednostavno trebamo pustiti sudovima i Tužilaštvu da rade svoj posao. Ne mislim da se mi možemo uplitati u njihov rad. Dobro je da i oni vode računa u Tužilaštvu i Sudu da bez potrebe ne stvaraju turbulencije. Ako će se ljudi odazvati i ako su se već odazivali Sudu, da ih eventualno ne hapse na grub način. Ali, to je njihova stvar, kazao je Izetbegović.

Dodao je da su ga začudile reakcije iz Hrvatske, pogotovo “neki stavovi iz Hrvatske prema nama političarima da se eventualno mijenja definicija udruženog zločinačkog poduhvata od HVO-a”.

-Mi ne možemo to učiniti jer nismo sudije. Ne možemo sve i da hoćemo, a naravno da nećemo. Pustit ćemo Haškom tribunalu i sudovima u BiH da rade svoj posao. Političari se ne mogu i ne smiju miješati u takve stvari, kazao je Izetbegović.

On se osvrnuo i na odnos sa Fahrudinom Radončićem, nakon svjedočenja lidera SBB-a u Prištini.

– Moj odnos sa Radončićem je služben i hladan. O tome nismo razgovarali i vjerovatno nećemo nikad razgovarat. Mi nismo u koaliciji radi Izetbegovića i Radončića nego zbog potrebe ove zemlje da ima iole stabilnu koaliciju, a to bez saradnje SDA i SBB-a neće ići. Svjesni smo te činjenice i samo nas ta činjenica drži u koaliciji. Nije riječ o vlasti, nego o stabilnosti države. Nisu SDA i SBB zajedno zbog vlasti i fotelja, već zbog toga što nema alternative, kazao je Izetbegović.

Izetbegović se osvrnuo i na tvrdnje hrvatskih lidera da su Hrvati u BiH obespravljeni.

– To nije istina. Postoji problem izbora hrvatskih predstavnika, prvo za člana Predsjedništva BiH i to treba riješiti – kazao je Izetbegović te dodao da se to ne treba rješavati samo uz rješavanje presude Sejdić-Finci. Kao još dublji problem naveo je problem izbora hrvatskih predatavnika u RS-u.

– To je jedna mantra koja se upornim ponavljanjem nastoji etablirati. Stvari ne stoje tako. Na hiljade mjesta, direktorskih pozicija , upravnih odbora, nadzornih odbora drže Hrvati. U Federaciji BiH to je 34 posto, a 22 posto ih je u strukturi stanovništva. Dakle, duplo više. To mora biti na nečiji račun. Neko tu mora ostati kraćih rukava, a ostaju Bošnjaci. Na državnom nivou je ista situacija. Nije to par pozicija, već stotine i hiljade. Hrvati drže 33 posto. Bošnjaci su pet puta brojniji od Hrvata, a imaju isti broj pozicija – kazao je.

Izetbegović je dodao da paritet postoji i u vojnom vrhu, te Vijeću ministara u kojem se ne može donijeti nijedna odluka bez konsenzusa u kojem učestvuju Hrvati.