Izet i Hajrija Rastoder na listi najbogatijih Slovenaca, ulaze u novi biznis

0

Izet Rastoder, šesti najveći trgovac bananama na svijetu, u Sloveniji nazvan i “kraljem banana” ove godine pojavio se na popisu najbogatijih Slovenaca, na 40. mjestu, uprkos udarcu kojeg je dobio prije dvije godine zbog krize u Agrokoru.

Iz popisa potraživanja prema Ivici Todoriću jasno je da je Rastoder ostao bez više od pet miliona eura, što ga uvrštava među najveće pojedinačne gubitnike u poslovanju s Agrokorom, piše slovenački list Finance.

Kompanija Rastoder koja je 95% u vlasništvu Izeta, dok 5% ima njegova supruga Hajrija Rastoder, ostvaruje 85% svih prihoda prodajom banana vlastite robne marke.

Rastoder je rođen u Crnoj Gori a ulaže novac i u Bosnu i Hercegovinu, gdje je svojevremno najavio saradnju s malim farmerima, podsjeća BiznisInfo. 

Nedavno je njegova kompanija počela ubrzano ulagati u zaustavljene nekretninske projekte, koji im nisu još donijeli prihode.

Sada Rastoder ulazi u potpuno novi posao – preradu otpada. Prema pisanju mariborskog lista Večer, prošlog ljeta Rastoder je dao najbolju ponudu za kupovinu prerađivača otpada Gorenje Surovina iz Maribora. Riječ je o jednom od najvećih slovenskih prađivača otpada s više od 50 godina tradicije.

Rast zbog skupljih banana

Gorenje je sredinom prošle decenije kupilo tu firmu, ali je već neko vrijeme pokušava prodati jer je to nestrateška djelatnost za proizvođača kućanskih uređaja iz Velenja kojeg su nedavno preuzeli Kinezi.

Prošle godine Surovina je ostvarila solidan prihod od 72 miliona eura i dobit od 2,5 miliona eura, zapošljavajući 320 osoba. Ako Rastoder uspije kupiti Surovine, grupa njegovih firmi brzo će doseći 250 milijuna eura prihoda.

S druge strane, Rastoder je 2017. značajno povećao prihode, koji se u osnovnoj djelatnosti vraćaju prijašnjim brojevima, navode Finance, prenosi Poslovni dnevnik.  

Iznosili su 135 miliona eura, uz dobit iz poslovanja od 10 miliona, što je 67 posto više u odnosu na prethodnu godinu. U bilansu grupe navedeni su prihodi bili nešto niži, 125 miliona eura, dok je neto dobit iznosila 8,1 miliona eura.

“S obzirom na sve veću potražnju i smanjenje opskrbe, banane su skuplje”, objasnio je Rastoder brzi rast za Finance krajem prošle godine.

Rastoder kupuje banane u Južnoj Americi, većinom u Ekvadoru i Kostarici te ih prodaje u Sjevernoj Africi, Iraku, Iranu, Turskoj, Rumuniji, Bugarskoj, zemljama bivše Jugoslaviji i u svim državama EU.

Poslovi s nekretninama

Godine 2014. Rastodera su počela zanimati ulaganja u nekretnine. Kupio je građevinsku jamu u Bavarskem dvoru u Ljubljani koju je kasnije prodao Miroslavu Miškoviću za gradnju hotela Intercontinental. Lani je od države je kupio Villu Tamara na Bledu sa sedam stanova, te kasnije građevinsku jamu na Celovškoj cesti gdje hoće da gradi 300 stanova. Od jordanskeg državnog fonda Mawared kupio je hotel Bellevue u parku Tivoli.

Investirao u BiH

Kako su mediji ranije pisali, ovaj biznismen je 2015. godine u naselju Halilovići u opštini Novi Grad Sarajevo otvorio veliki distributivni centar pod okriljem kompanije MMDI Group i tom prilikom je rekao da se u BiH isplati ulagati.

S izgradnjom distributivnog centra, “kralj banana” planira snabdijevati BiH sa svojim brendom “Derby” banana, ali cilj mu je i da sakupi poljoprivredne proizvođače iz BiH i da njihove proizvode prodaje u našoj zemlji, regionu i Evropskoj uniji.

Najavio je da će mu fokus u budućnosti biti otkup proizvoda od malih farmera u BiH.

– BiH ima neiskorišten veliki kapacitet u poljoprivredi. Poljoprivreda u BiH nedovoljno je iskorištena, a ljudi moraju shvatiti da je zapravo ključ razvoja zemlje – kazao je tada Rastoder.