Izet Bozalija, Hoše Komerc: Istrajavamo na vrijednostima brige za drugoga

0

O društveno odgovornom poslovanju za portal BiznisInfo govorio je Izet Bozalija, vlasnik kompanije Hoše komerc, domaćeg trgovačkog lanca sa najdužom tradicijom. Kaže kako su briga za zaposlene kao i za razvoj zajednice, podrška onima kojime je pomoć potrebna, solidarnost i empatija vrijednosti na kojima temelje svoje poslovanje. Bozalija je govorio i o investicijama u proizvodnju a i tome šta Hoše komerc očekuje od zaoštravanja konkurencije među trgovačkim lancima u BiH.

Kompanija Hoše komerc posvećuje mnogo pažnje društveno odgovornom poslovanju. Zbog čega to činite?

Kao domaći trgovački lanac sa najdužom tradicijom Hoše komerc istrajava na vrijednostima ravnomjernog i održivog razvoja cijele društvene zajednice, brige za drugoga, solidarnosti i empatije, pogotovo prema onima kojima je potrebna posebna pažnja i koji su na bilo koji način u stanju potrebe.

To je ujedno i dio naše tradicije, našeg sociološkog, kulturnog i poslovnog nasljeđa. Dio smo ovog društva i želimo biti od koristi u svakom pogledu.

Mislite li da ono može uticati ne samo na imidž kompanije nego i na njene rezultate poslovanja?  

U ovom smislu ne obraćamo puno pažnju na imidž ili na poslovne rezultate. Kada god osjetimo da trebamo i možemo pomoći, mi to i učinimo, a da prije toga u prvom planu ne razmišljamo o tim stvarima.

S druge strane, ima neka viša, neko kaže kosmička a ja kažem Božija pravda, da ako činite dobro, da vam se dobrim vrati. Vjerovatno imate pravo, društvena odgovornost pozitivno utiče i na rezultate poslovanja.

Koji su projekti najvažniji?

Čitav je niz projekata od društvenog značaja koje kao kompanija kontinuirano provodimo. Spomenut ću samo neke, npr. nabavka medicinske opreme i tehnologije za Dom zdravlja u Hadžićima kao što je najsavremeniji ultrazvučni aparat potreban za dijagnosticiranje raka dojke i drugih teških bolesti, zatim obnova sportskog trerena na stadionu u Hadžićima. Svake godine, sada već tradicionalno za 27. noć Ramazana doniramo hranu za korisnike jedne od javnih kuhinja u Sarajevu. Također, povodom 6. aprila, Dana Grada Sarajeva simboličnim poklonima darujemo građane, a nekada su to zaposlenici naših gradskih službi bez kojih Sarajevo ne bi moglo, kao što su Hitna pomoć ili Policija Kantona Sarajevo.

Također, dajemo stipendije učenicima i studentima, zatim, pomažemo vrtiće, škole i koledže. Pomažemo nekim posebnim ustanovama. Rado se odazivamo pozivima da damo svoj doprinos uspješnoj organizaciji sportskih događaja.

Pretpostavljam da je ovaj aspekt poslovanja došao do izražaja i u toku prošle godine koju je obilježila pandemija koronavirusa?

Tako je. Prošle godine smo intenzivirali naš angažman u tom smislu. Bilo je puno onih kojima je trebalo pomoći.

Teška god je iza svih nas. Kakvi su rezultati poslovanja Hoše komerca u uslovima krize izazvane virusom?

Niko nije očekivao da će se svijet naći u takvoj jednoj teškoj situaciji. Za sve nas ovo su bile posebne okolnosti iz kojih ćemo, nadam se, izvući pouke. Do izražaja su došle prednosti jake organizacije, sistema, sposobnosti nacionalnih privreda da se same održe i da odole udarima iz vana koji su se ogledali prije svega u prekidima lanaca snabdijevanja i nestašica. Do izražaja je došla i briga za domaću privredu, domaće proizvođače i njihovu sposobnost da budu konkurentni.

Mi od našeg osnivanja naglašavamo koliko je za ekonomiju i blagostanje, ali i sgurnost, bitan ekonomski patriotizam. Sada se to pokazalo u pravom smislu riječi. Ko je bio u stanju proizvesti i snabdijeti vlastito tržište, taj nije morao pretjerano brinuti. Hoše komerc je i ovaj put pokazao kvalitet i snagu. Naši kupci bili su snabdijeveni svim robama u dovoljnoj mjeri čak i u vrijeme najvećih nestašica. Opravdali smo njihovo povjerenje i to nam je posebno drago.   

Imate mnogo zaposlenih na radnim mjestima koja podrazumijevaju ljudski kontakt. Koliko je pandemija uticala zaposlene, koliko je bilo teško sačuvati zdravlje radnika uz neometan proces rada?

Od početka pandemije, posebnu brigu smo vodili o svakom zaposlenom, ali i o svim mjerama zaštite kupaca. Na samom početku pandemije bili smo prvi tržni lanac u Kantonu Sarajevo koji je skratio radno vrijeme upravo iz tog razloga, kako bi učinili sve da zaštitimo zdravlje ljudi. Jako puno napora i resursa smo uložili u borbu protiv pandemije.

Također, prošlu godinu ćemo pamtiti po općem teškom stanju u državi. Susreli smo se sa neviđenim udarom na zdravstveni sitem zemlje. Puno ljudi je zaraženo korona virusom, a neki od njih nisu preživjeli. Ovom prilikom izražavam svoje duboko saučešće porodicama i predajem rahmet njihovim dušama. Globalna kriza uticala je jako na psihu ljudi. Ne ponovilo se. Nadam se brzom oporavku. Vjerujem da ćemo i ovaj put smoći snage da ustrajemo i krenemo naprijed. Dokazali smo mnogo puta da smo “žilava” nacija koja uvijek smogne snage i uspravi se kada je najteže.

S obzirom na to da ovih dana ponovo raste broj zaraženih, pozivam sve građane da oni koji to do sada nisu uradili da se vakcinišu, da pokažemo svi zajedno odgovornost i tako odbranimo od, nadam se, posljednjeg vala ove opake bolesti.

Hoše komerc nedavno je ušao u novu investiciju i pokrenuo fabriku kolača. Kako ovaj projekat napreduje?

Izvrsno. U potpunosti smo ovladali najsavremenijim tehnologijama u proizvodnji slastica. To je rezultiralo unaprijeđenjem kvaliteta naših Bony slastica, a sve skupa kupci na tržištu su pozdravili zadovoljstvom i velikom potražnjom. Iz dana u dan povećavamo asortiman i proizvodnju.

Imate li u planu neke nove investicije?

Nastavljamo sa investicijama u našu tvornicu slastica. Imamo u planu dalje povećanje uposlenih u proizvodnji. Također, snažnije izlazimo na tržište u ovom segmentu poslovanja. Imamo već razrađen plan širenja na tržištu, a krenuli smo i snažnije sa distribucijom i izvan vlastitih kanala prodaje. Uspjeli smo u periodu koji je iza nas postići standard na vrlo visokom nivou, imamo dovoljan kapacitet proizvodnje, tako da smo sada u poziciji da zadovoljimo zahtjeve tržišta u najširem smislu, kako sa kvalitetom, tako i sa količinama.

Što se tiče našeg drugog segmenta proizvodnje – Bony pakeraj, tu već odavno bilježimo stalni rast prodaje i širenje na tržištu. Investicije koje smo u proteklom periodu imali dodatno su ojačale brend. Također, u vremenu pandemije bilježimo i pojačanu prodaju naše Merka kafe. Potencijal ovog brenda je zaista velik s obzirom na kvalitet i povjerenje potrašača koje je svakim danom sve veće.

Najavljen je dolazak novih trgovačkih lanaca u Bosnu i Hercegovinu a očekuje se i zaoštravanje konkurencije na ovom području. Na koje se adute oslanja Hoše komerc u ovoj utakmici?

Svaka zdrava konkurencija je dobro došla. Hoše komerc sa svojih devet super marketa prisutan je isključivo u Kantonu Sarajevo. Nije ovo prvi put da u Sarajevo dolaze novi trgovački lanci, a mi smo svaki put još više rasli. Naša poslovna politika kontinuiranog podizanja kvaliteta svih naših usluga, podrška domaćoj proizvodnji, ali i topao, ljudski odnos sa našim kupcima, čine nas u Sarajevu poželjnim.

Mi svakog našeg kupca lično znamo, to su naše komšije, oni su naši a mi smo njihovi. Dugogodišnje povjerenje koje smo izgradili a koje se prije svega temelji na kvalitetu, protkano je poštenim ljudskim odnosom, kao što to u jednom od naših TV spotova kažemo – «obrazli, k'o svoj svome». Hoše komerc je oduvijek bilo mjesto koje se voli, i to je možda najbolji odgovor na Vaše pitanje.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a.