Iz SASE-a za BiznisInfo pojašnjavaju šta je Islamski Index

0

Direktor Sarajevske berze (SASE), Tarik Kurbegović, i direktor Bosnia Bank International (BBI) Amer Bukvić potpisali su prije nekoliko dana u Sarajevu ugovor kojim su zajednički uspostavili islamski indeks na SASE.

Iz SASE-a za BiznisInfo pojašnjavaju o čemu se radi.

“Šerijatski kompatibilne dionice je pojam koji podrazumijeva dionice kompanija koje posluju u skladu sa islamskim principima. Dakle, Islamski indeks se formira iz liste kompatibilnih kompanija, odnosno sa spiska kompanija koje posluju u skladu sa islamskim standardima”, navode iz Sarajevske berza.

Drugim riječima, kompanije koje, prema šerijatu, imaju nedozvoljene djelatnosti (poput proizvodnje alkohola, pornografske industrije, kockanja i slično) ne mogu ući na listu kompatibilnih kompanija, niti biti sastavni dio Islamskog Indexa, kao ni kompanije koje svoju dobit crpe iz nedozvoljenih aktivnosti, na primjer kamata.

Kad je riječ o Islamskom Indexu na domaćem tržištu, prilikom kreacije liste i indexa, odnosno za izradu SASE Islamic Indexa, koristiti će se filter priznatih svjetskih metodologija kroz koji će biti provučene domaće kompanije čijim se dionicama trguje na Sarajevskoj berzi-burzi.

B.Š.