Iz Konzuma tvrde da nemaju problema s dotokom robe

0

Posljednjih dana pojavile su se nezvanične informacije da su pojedini dobavljači smanjili isporuke robe Konzumu, zbog čega je sve više praznina na policama ovog trgovinskog lanca u BiH.

Iz Konzuma su u izjavi za BiznisInfo negirali da ja došlo do smanjenog dotoka robe odnosno da nemaju nikakvih problema s dobavljačima. Osim toga, iz ove kompanije su ranije rekli da redovno i bez problema izmiruju sve svoje obaveze. 

S druge strane, prema nezvaničnim informacijama koje kolaju u javnosti, neki dobavljači su smanjili isporuke zbog straha da neće moći naplatiti svoja potraživanja. 

Javnosti u ovom trenutku nije poznata informacija koliko tačno Konzum duguje dobavljačima u BiH. 

Prema posljednjim zvaničnim informacijama, dug Konzuma dobavljačima u BiH je na polugodištu 2015. iznosio oko 240 miliona KM, ali je imao tendeciju ubrzanog rasta, s obzirom da je samo godinu ranije, dakle na polugodištu 2014., iznosio oko 150 miliona KM. Prema ranijim procjenama, taj dug je na kraju 2015. dostigao cifru od 300 miliona KM

Šta se dalje dešavalo i koliko taj dug danas iznosi nije poznato ali se pretpostavlja da je dug nastavio rasti jer je upravo 2016. godina bila najteža za Konzum u finansijskom smislu, jer je tada izgubio tržišnu utakmicu i prepustio Bingu vodeću poziciju u maloprodaji.   

Nezvanično, radnici Konzuma su nedavno dobili instrukcije da robu na policama preslažu tako da se ne vide nedostaci. Naprimer, ako nedostaje jedne vrste ulja polica se popunjava onim markama kojih ima, ili nekom drugom vrstom robe, tako da su police uglavnom i dalje popunjene. 

Osim toga, roba se iz nekih manje prometnih radnji prebacuje u one prometnije. Zbog toga se u pojedinim radnjama ne primjećuje manjak robe dok u nekim drugim ima više rupa na policama.

Dobavljači su navodno zamoljeni za strpljenje i da ne prekidaju isporuku, najviše iz straha da bi to moglo imati negativan marketinški i psihološki efekat, odnosno da bi moglo izazvati takozvanu domino reakciju ostalih dobavljača.

No, pitanje je koliko će se dugo moći ovako izdržati. Ukoliko se hitno ne nađe rješenje i ne isplate dobavljači, problem se više neće moći skrivati, navode dobro upućeni izvori našeg portala.

Podsjetimo još jednom, riječ je o nezvaničnim informacijama i iz Konzuma tvrde da nemaju nikakvih problema s isporukama robe i da svoje obaveze prema dobavljačima izvršavaju redovno.