Iz koje zemlje EU uvozi najviše robe, gdje izvozi

0

U periodu od januara do avgusta 2021. godine Rusija je u zemlje Evropske unije izvezla robu u vrijednosti od 94,6 milijardi eura, što joj je omogućilo da se zadrži na trećem mjestu na listi najvećih zemalja-izvoznika u EU na koje je dospjela u prvih šest mjeseci ove godine, objavila je evropska agencija za statistiku Evrostat.

Od januara od avgusta ove godine izvoz iz Rusije je povećan za 48,7 posto u poređenju sa istim periodom 2020. godine kada je ostvaren izvoz vrijedan 63,6 milijardi ezra, prenosi Sputnjik.

Pored Rusije, među tri najveća izvoznika u EU su Kina koja je na prvom mjestu sa 285,9 milijardi eura i Amerika (145,8 milijardi eura).

Izvoz robe iz zemalja EU u Rusiju takođe se povećao u prvih osam mjeseci ove godine, ali samo za 13,6 posto – sa 50,7 na 57,6 milijardi eura.

Najveći uvoznici proizvoda iz Evropske unije su Sjedinjene Američke Države.

Ukupna vrijednost izvezene robe iz zemalja EU u druge zemlje u periodu od januara do avgusta iznosi 1,4 biliona eura, što je za 13,8 posto više nego za isti period prošle godine.

EU je uvezla robu u vrijednosti od 1,31 bilion eura.

EU je 2014. godine uvela sankcije Rusiji u vezi sa događajima u Ukrajini i ujedinjenjem sa Krimom, navodi Sputnjik. Između ostalog, uvedene su ograničavajuće mjere koje se odnose na trgovinu, finansije i vojnu sferu. Kao odgovor na to Rusija je uvela zabranu uvoza niza prehrambenih proizvoda iz zemalja EU.