Iz Britanije krenuo prvi direktan teretni voz za Kinu

0

Iz Britanije je krenuo prvi direktan teretni voz za Kinu, natovaren artiklima kao što su vitamini, proizvodi za bebe i lekovi, javlja Reuters.

Putovanje u dužini od 12.000 km, iz istočne Engleske do istočne Kine, trebalo bi da traje tri nedjelje, što je, kako navodi Reuters, upola manje u odnosu na vrijeme putovanja brodom.

S više desetina kontejnera, voz crvene boje je krenuo iz mjesta Stenford-Le-Hope u Eseksu za željezničku stanicu Barking u istočnom Londonu.

Od Barkinga, voz će Evrotunelom stići do Francuske, a zatim će nastaviti put kroz Belgiju, Njemačku, Poljsku, Bjelorusiju, Rusiju i Kazahstan prije nego završi putovanje u kineskom gradu Jivu.

“Nova željeznička veza sa Kinom predstavlja još jedan podstrek za globalnu Britaniju, poslije stare trgovinske rute ‘Put svile’ za isporučivanje britanskih proizvoda širom svijeta”, izjavio je britanski ministar za trgovinu Greg Hends.

Zvanični London nastoji da poboljša trgovinske veze sa ostatkom svijeta, jer se sprema za izlazak iz Evropske unije, navodi Reuters i podsjeća da je prvi teretni voz iz Kine stigao u Britaniju u januaru.