Ivanić otvorio SBF: BiH dobra prilika za investitore, političari da poprave imidž zemlje

0

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić otvorio je 8. Međunarodnu investicijsku konferenciju Sarajevo Business Forum i poželio učesnicima Foruma dobrodošlicu u zemlju koja, kako je kazao, pruža velike mogućnosti za ulaganje.

Ivanić je istakao da je BiH zemlja koja je opterećena političkim problemima, ali da oni nisu tako veliki kao što su bili u prošlosti.

“Uvjeren sam da ima dobra stvar od činjenice da nemamo pretjerano veliki autoritet svih nivoa vlasti u politici, a to je manje uplitanje politike u ekonomiju. Zahvaljujući našem sistemu mi već godinama imamo jednu od najnižih stopa poreza na dodatnu vrijednost u Evropi – ona je 17 posto i uvjeren sam da se narednu deceniju neće mijenjati”, rekao je Ivanić.

Podsjetio je da je bh. valuta direktno vezana za euro i da je zbog toga stabilna te istakao da BiH ima niz drugih prednosti koje se obično ne vide zbog pretjeranog bavljenja politikom.

“Obaveza nas iz politike je da mijenjamo imidž ove zemlje, da popravljamo sliku o njoj i da uradimo sve što možemo da slika bude drugačija, jer sam uvjeren sam da će s drugačijom percepcijom i drugačijim poimanjem BiH mnogi ozbiljni investitori doći”, rekao je Ivanić i dodao:

“Da bi strani investitori došli i domaći moraju dobro funkcionisati. Domaće ne trebamo zaboraviti. Strani investitori će doći tek kada domaći budu ostvarivali dobre rezultate. Uvjeren sam da ako se okrenemo tim temama da u tome možemo ostvariti pozitivne rezultate. To je ono što nam treba.”

Ivanić je poručio da se trend odlaska mladih iz BiH mora zaustaviti, a prema njegovim riječima da bi se to ostvarilo najbitnije je ostaviti po strani političke razlike i promijeniti imidž zemlje kako bi se stvorili uslovi za dolazak investitora.

Osma međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum 2017, otvorena je danas u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a održava se pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH.

Tradicionalno, osmu godinu SBF organizuje Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IDB).

Ova investicijska konferencija postala je globalna platforma za promociju projekata i privrednih potencijala, analizu i pripremu projekata te adekvatnu prezentaciju privrednih potencijala, kao i uvezivanje privrednika i investitora na individualnoj i institucionalnoj razini. SBF predstavlja jedan od najvećih i najvažnijih poslovnih i investicijskih događaja za jugoistočnu Evropu. I ove godine očekuje se više od hiljadu vodećih investitora i poslovnih ljudi iz cijeloga svijeta, uvaženih državnika i predstavnika medija.

Fena