Italijanima posao na Sarajevskom aerodromu

0

Kompanija Tecno Engineering 2C (TE2C) sa sjedištem u Rimu, izabrana je kao najbolji ponuđač na tenderu međunarodnog aerodroma Sarajevo za izradu izvršnog projekta obnove kolnika piste, kolnika pristupnih staza pisti i dijela parkinga za automobile, saopćeno je iz Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini.

Projekt predviđa obnovu i, gdje se to zahtjeva, izradu novog kolnika u ukupnoj površini od 216 hiljada kvadratnih metara, kao i prilagodbu osvjetljenja piste i pristupnih staza kako bi se poboljšala operativnost i sigurnost po noći i u uslovima smanjene vidljivosti.

Ovaj projekat će doprinijeti smanjenju otkazivanja i preusmjeravanja letova na druge aerodrome u periodima godine koje karakterizira gusta magla ili drugi nepovoljni meteorološki uvjeti..

Kako se navodi u saopćenju, TE2C je afirmirana kompanija koja djeluje u različitim sferama građevinarstva, a specijalizirana je za radove na aerodromima.

Osnovana je 1989. godine i ima tridesetogodišnje iskustvo u pružanju specijaliziranih konsultantskih i integriranih projektantskih usluga za aerodromsku infrastrukturu i uređaje, a već je realizirala i poslove održavanja na aerodromu u Mostaru 2014. godine.

Kao potvrda potencijala ekonomske saradnje između talijanskih i lokalnih firmi, TE2C je izabrana kao najbolji ponuđač u saradnji sa dvije lokalne kompanije, Ecoplan i Integra, obje sa sjedištem u Mostaru.