Italijanski premijer stavio veto na kinesku kupovinu firme

0

Italijanski premijer Mario Dragi je treći put po redu iskoristio pravo veta otkako je u februaru došao na čelo vlade, prenosi Reuters.

Naime, Dragi je stavio veto na preuzimanje jedne američke firme u Italiji od strane mješovitog društva koje bi formirali kineski partner i hongkoški ogranak te američke kompanije, zvanično je objavilo na berzi u Hong Kongu odbijeno kinesko preduzeće.

Kako se precizira, firma Džeđijang jingšeng mekanikal je saopštila da je Rim blokirao njen pokušaj osnivanja zajedničkog preduzeća sa hongkonškim ogrankom američke kompanije Applied Materials radi kupovine biznisa s opremom za sito štampu te američke grupe u Italiji.

Rim je uveo u svoje zakonodavstvo pravo na korišćenje veta, ili takozvanu “zlatnu moć” da spriječi nepoželjna strana preuzimanja u industrijama koje smatra strateški važnim za zemlju, kao što su bankarstvo, energetika, telekomunikacije, proizvodnja poluprovodnika i zdravstvo.

Za sada nije poznato zašto je vlada stavila veto na kupovinu preduzeća koje se bavi opremom za sito štampu u Italiji.

Rim je do sada pet puta blokirao strana preuzimanja u Italiji od uvođenja klauzule o “zlatnoj moći” 2012. godine.

Četiri od tih pet slučajeva odnosi se na kineske ponude za akvizicijama, pri čemu je Dragijeva vlada za devet mjeseci to učinila tri puta, dok je vlada njegovog prethodnika Ðuzepea Kontea stavila veto na preuzimanja u dva slučaja 2020. godine. (Tanjug)