Italijanski političar: Više ne jedem Nutellu jer je prave od turskih lješnjaka

0

Italijanski političar Matteo Salvini izjavio je da više ne jede Nutellu, jer sadrži previše lješnjaka iz Turske.

Vođa talijanske opozicije često na društvenim mrežama promoviše italijansku hranu, a ovaj njegov potez u skladu je s njegovim motom „Italijani prvi“ kojim apeluje na nacionalističke osjećaje koji su njegovu stranku Liga učinili najpopularnijom u zemlji s više od 30% podrške birača.

U petak je Salvini rekao da više nije ljubitelj čokoladnog namaza koji pravi italijanska kompanija Ferrero, nakon što je saznao da sadrži lješnjake uvezene iz Turske, prenijeli su svjetski mediji.

Dio turskih lješnjaka koristi se zato što italijanski uzgajivači ne mogu udovoljiti svim Ferrerovim potrebama, ali slavni namaz sadrži i domaće orašaste plodove.

“Otkrio sam da Nutella koristi turske lješnjake a ja radije pomažem kompanijama koje koriste italijanske proizvode. Više volim jesti italijansku hranu i pomagati italijanskim poljoprivrednicima jer im je potrebna pomoć”, rekao je Salvini.

Njegovu izjavu protiv Nutelle kritikovao je Stefano Buffagni, zamjenik ministra industrije.

 „On je lud. Dokaz tome je ovaj njegov napad na jedan od najpoznatijih i najprodavanijih proizvoda u Italiji Nutellu. Ferrero je vodeća kompanija u Italiji koja daje poslove hiljadama ljudi “, rekao je Buffagni.

“Tačno je da se koriste turski lješnjaci. Ali četvrtina lješnjaka dolazi iz Italije, koja nije u stanju zadovoljiti potražnju za ovim proizvodom”.