Italija: Još 20 milijardi eura za podršku ekonomiji

0

Italija priprema paket stimulativnih mjera vrijedan 20 milijardi eura kojim će se građanima pružiti porezne olakšice i obezbijediti više sredstava za pomoć automobilskom sektoru, lokalnim vlastima i radnicima koji su privremeno otpušteni, rekao je vladin izvor za Reuters.

Dodatni paket predviđa dodatno zaduživanje i dizanje italijanskog budžetskog deficita na oko 11,6% nacionalnog iznosa, sa 10,4% naznačenih u aprilu.

Vlada je započela godinu ciljanim deficitom od 2,2% bruto domaćeg proizvoda (BDP), nakon 1,6% zabilježenih u 2019. godini, što je najniže u 12 godina, ali koronavirusna kriza gurnula je treću najveću ekonomiju eurozone u duboka recesiju koja je stare ciljeve učinila nedostižnim, piše Reuters.

“Nešto manje od milijardu eura bilo bi iskorišteno za jačanje postojećih poticaja za poticanje prodaje vrhunskih automobila sa motorom sa sagorijevanjem, kao i električnih i hibridnih vozila”, rekao je izvor agencije Reuters.

Dodatnih 10 milijardi eura bilo bi izdvojeno za šeme privremenog otpuštanja, kako bi se preduzećima pomoglo da privremeno smanje broj zaposlenika umjesto da dođe do trajnih otpuštanja.

Vlada će selektivno proširiti vanredne šeme koji su trenutno u toku na period od 18 sedmice. Kompanije koje su u prvoj polovini 2020. godine izgubile više zbog mjera zaključavanja imat će pravo zatražiti više pomoći.
Rim će takođe produžiti zabranu otpuštanja zaposlenika nakon trenutnog roka od sredine avgusta.

“Moramo također podržati lokalne vlasti čiji su porezni prihodi pogođeni blokadom”, rekao je izvor, dodavši da paket još uvijek mora biti finaliziran i može biti podložan promjenama.

Očekuje se da će paket odobriti kabinet početkom avgusta, ali prvo bi vlada trebala dobiti podršku parlamenta da bi povećala cilj za deficit, rekao je izvor.

Prije novih stimulativnih mjera, Rim je do sada izdvojio 75 milijardi eura za građane i firme.

Sve u svemu, obećano je do 180 milijardi eura, uključujući državna jamstva za potencijalne bankarske zajmove, ali će vjerovatno biti potrošeno mnogo manje jer vlada očekuje da većina garancija neće biti aktivirana.

B. Šutvić