Italija: Hakirani podaci tri miliona UniCreditovih klijenata

0

Talijanska banka UniCredit u ponedjeljak je objavila da je otkrila hakersku provalu u četiri godine star dokument koji sadrži podatke oko tri miliona klijenata u Italiji.

„UniCreditov tim za kibernetičku sigurnost identificirao je incident s podacima, koji uključuje dokument kreiran 2015. godine sa zatvorenim skupom od približno tri miliona zapisa”, stoji u saopćenju koje prenosi agencija Hina.

Hakeri su se domogli „imena, gradova, telefonskih brojeva i adresa elektronske pošte”, ali nemaju „nikakve bankovne detalje koji bi im omogućili pristup računima klijenata ili dopustili neovlaštene transakcije”, poručuju iz banke.

Hakerska je provala prijavljena policiji, pokrenuta je interna istraga i stupa se u kontakt klasičnom odnosno elektronskom poštom s klijentima čiji su podaci možda kompromitirani, rekli su iz UniCredita.

Pozivajući se na izvore u policiji, talijanska agencija ANSA objavila je da su podaci preseljeni na Dark Web i da se istražuju moguće daljnje povrede osobnih podataka.

ANSA podsjeća da je UniCredit izvijestio o hakerskom napadu i u julu 2017. godine kada je provaljeno u podatke 400.000 klijenata u Italiji.