Italija bankama uvela porez na nepredviđenu dobit od 40 posto

0

Talijanska vlada uvela je jednokratni porez od 40 posto na dobit banaka, a tako prikupljen novac planira iskoristiti za pomoć ljudima koji dižu hipotekarne zajmove radi kupnje prve nekretnine.

Nagli rast kamatnih stopa središnjih banaka bankama je donio rekordne dobiti, budući da su taj rast mogle prebaciti na korisnike kredita, a istodobno nisu znatno dizale kamate na depozite. Zemlje poput Španjolske i Mađarske već su uvele porez na prekomjernu dobit bankarskog sektora.

Talijanska vlada ove će godine oporezivati s jednokratnim porezom od 40 posto neto kamatnu maržu banaka, koja predstavlja razliku između kamata na kredite i depozite i izvor je zarade banaka. Procjenjuje da će tim porezom prikupiti nešto manje od tri milijarde eura, doznaje Reuters iz dobro obaviještenih izvora.

Desna talijanska vlada Giorgie Meloni u više je navrata kritizirala banke jer nisu višu cijenu novca prenijele i na štediše, ali se pokrenula tek nakon posljednjeg niza rekordnih zarada o kojima su banke izvijestile krajem srpnja i početkom kolovoza.

Sve su talijanske banke ostvarile mnogo bolje rezulate od očekivanja te povisile procjene dobiti zahvaljujući rastu kamatnih stopa. (Hina)