Istraživanje DEP-a: Građani još uvijek pesimistični po pitanju ekonomskog napretka zemlje

0

Istraživanje Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) pri Vijeću ministara BiH pokazalo je da građani BiH postaju optimističniji o pitanju ekonomske situacije u njihovim domaćinstvima, ali nisu toliko optimistični kad je u pitanju kretanje ekonomije u zemlji i situacija s nezaposlenošću.

Na prezentaciji istraživanja poslovnog povjerenja i povjerenja potrošača u BiH koja je održana danas u Sarajevu istaknuto je da građani oprezno vjeruju da je možda sazrela situacija da mogu ostvariti određenu štednju u domaćinstvima, ali je u poređenju sa zemljama u regionu indeks povjerenja bh. potrošača najniži i generalno prevladava pesimizam, prenosi Fena.

Dino Đipa, direktor agencije Prism Reasrch & Consulting koja je uime DEP-a i GIZ-a provela istraživanje, rekao je da taj indeks u negativnoj zoni i u EU i iznosi -6, dok je u BiH između -15 i -20.

– Anketirali smo oko 300 kompanija u sektoru industrijske proizvodnje, većinom malih i srednjih preduzeća, i primijetili smo snažan rast indeksa povjerenja koji je prije tri mjeseca iznosio -60 a sada je -10, i još  je najniži u odnosu na zemlje u regionu – precizirao je Đipa.

Dodao je da je u uslužnom sektoru nešto bolja situacija i rezultati istraživanja su na nivou indeksa u drugim zemljama, da je slična situacija u trgovini dok je u građevinskom sektoru prisutan optimizam s oprezom.

Direktor DEP-a Zoran Zeljko naglasio je da njihova prognoza rasta BDP-a od tri posto u narednom perodu ne predstavlja visok rast, ali osigurava određena pozitivna kretanja u BiH.

Gerot Nerb, predstavnik IFO instituta iz Njemačke, naveo je da su makroekonomski pokazatelji ovdje i u ostatku istočne Evrope trenutno bolji u odnosu na prosjek zapadne Evrope, zahvaljujući nižim cijenama gasa i nafte.

Pojasnio je da taj trend neće potrajati jer se u narednih šest mjeseci očekuje rast cijena tih energenata, zbog čega je potrebno pokušati poboljšati konkurentnost privrede.

Rezultati istraživanja namijenjeni su donosiocima odluka u privatnom i u javnom sektoru.