Istočno Novo Sarajevo zbog koronavirusa ograničilo rad ugostiteljskih objekata

0

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić je u koordinaciji sa načelnikom opštine Istočna Ilidža, donio Odluku da se rad svih ugostiteljskih objekata na području opštine od sutra 15.03.2020. godine, ograničava na rad do 18.00 časova, u narednih 14 dana, aopšteno je iz ove Opštine.

To je najnovija od mjera koje je Opština poduzela cijeneći trenutnu zdravstveno-epidemiološku situaciju u ovoj lokalnoj zajednici ali i cijeloj zemlji.

Iz Opštine su naveli i koje su to mjere koje su do sada poduzete: 

  • U prethodnoj sedmici na području lokalne zajednice, a u skladu sa Odlukama Vlade Republike Srpske, otkazana su sva javna okupljanja na otvorenom i zatvorenom prostoru. U skladu sa tim, sve manifestacije i događaja u organizaciji J.U. „Kulturni centar“ Istočno Novo  Sarajevo, i J.U. SRC „Slavija“ su otkazane i do kraja marta najmanje, neće biti organizovane. Takođe, otkazana su i sva sportska takmičenja na otvorenom prostoru.
  • U skladu sa Odlukama Vlade Republike Srpske, obustavljen je rad osnovnih i srednjih škola na području opštine na 21 dan, odnosno do kraja marta ove godine.
  • U skladu sa Odlukama Vlade Republike Srpske, na području lokalne zajednice, zabranjena su sva javna okupljanja koja obuhvataju skupove sa više od 100 ljudi.
  • U toku današnjeg dana (14.03.2020.godine), izvršena je dezinfekcija svih javnih ustanova i javnih preduzeća na području opštine Istočno Novo Sarajevo (prostorije opštinske uprave, Kulturni centar, dvorana „Slavija“, Dom zdravlja Istočno Sarajevo, osnovne i srednje škole na području opštine, Centar za socijalni rad, prostorije KP „Rad“ a.d. Istočno Sarajevo, „Vodovod i kanalizacija“ a.d. Istočno Sarajevo, „Sveti Marko“ a.d. Istočno Sarajevo). U narednim danima nastaviće se dezinfekcija prostorija ostalih javnih ustanova i preduzeća.
  • Direktori lokalnih javnih preduzeća su preduzeli sve neophodne radnje i mjere da se pružanje javnih usluga i dobara u lokalnoj zajednici odvija na nesmetan način i bez prepreka.

Iz Opštine su zamolili sugrađane starije starosne dobi, da smanje nivo izlazaka iz svojih kuća i stanova, a ukoliko ipak moraju napuštati svoje domove, da to rade u ograničenom vremenu i prostoru, te pozvali građane na izbjegavanje bilo kakve vrste javnih okupljanja.

Takođe, pozvali su sve građane a se u slučaju bilo kakvih zdravstvenih tegoba, naročito onih koji mogu izazvati sumnju na virozne prehlade, gripe, upale ili druge vrste komplikacija, odmah jave u Dom zdravlja Istočno Sarajevo.

 

 

Opštinska uprava opštine Istočno Novo Sarajevo moli sve sugrađane da se pridržavaju navedenih uputstava, u cilju spriječavanja ili umanjivanja mogućnosti pojave gore navedenog virusnog oboljenja, ali i u cilju normalnog funkcionisanja lokalne zajednice u ovako izazovnim uslovima, navodi se u saopštenju.