Istočno Novo Sarajevo: Cijene nekretnina nastaviće rasti

0

Cijene nekretnina u Istočnom Novom Sarajevu su od 2018. godine, usljed velike potražnje, povećanja troškova radne snage i građevinskog materijala, u konstantnom porastu, a načelnik ove opštine Ljubiša Ćosić kaže da je realno očekivati da će u narednih tri do pet godina cijena metra kvadratnog stana u novogradnji biti oko 2.000 KM.

Ćosić je Srni rekao da je od 2014. do 2018. godine bila ujednačena ponuda i potražnja nekretnina na tržištu, što je rezultiralo stabilnom cijenom koja je iznosila od 1.200 do 1.400 KM za metar kvadratni stambenog prostora, odnosno od 1.500 do 2.000 KM po metru kvadratnom za poslovne prostore.

-U posljednjih godinu i po došlo je do promjena. I dalje postoji potražnja, ali je na strani ponude došlo je do porasta troškova u pogledu radne snage, kao i određenih vrsta materijala, što je dovelo do toga da uočavamo trend rasta cijena stambenog i poslovnog prostora. Trenutno je za metar kvadratni stana potrebno izdvojiti od oko 1.400, pa i do 1.700 KM, a za poslovni od 1.700 do 2.200 KM- naveo je Ćosić.

Prema njegovim riječima, investitori su povećanje svojih troškova odlučili da preliju na kupce i to je stvar njihove slobodne procjene.

-Moja generalna ocjena je da Istočno Novo Sarajevo, u poređenju sa drugim opštinama koje su infrastrukturno daleko slabije razvijene, ima prihvatljivu cijenu kvadrata i smatram da je ovaj porast u potpunosti realan i da neće uticati na potražnju- rekao je Ćosić.

Kada je riječ o građevinskom zemljištu, Ćosić je naglasio da još ima dovoljno opštinske zemlje koja se prodaje za 60 KM po metru kvadratnom, s tim da će u narednom periodu biti razmotrena opcija da ta cijena bude od 80 do 100 KM.

Menadžer prodaje u građevinskom preduzeću “Dom invest” Ognjen Kosmajac naveo je da je kod njih cijena metra kvadratnog stana u novogradnji od 1.500 do 1.600 KM, u zavisnosti od stepena završenosti zgrade i lokacije, dok su poslovni prostori skuplji za od 100 do 200 KM po kvadratu i prodaju se po sistemu “ključ u ruke”, odnosno potpuno završeni.

Kosmajac smatra da je na rast cijena nekretnina uticalo više faktora, od kojih su najznačajniji velika potražnja, banke koje su snizile kamatne stope na stambene kredite, blagi rast cijena građevinskog materijala, ali i povećanje cijene rada /u prošloj godini dva puta povećane plate radnicima/.

On je istakao da će zbog velike potražnje rast cijena nekretnina u ovoj godini sigurno biti nastavljen, te dodao da niko sa sigurnošću ne može predvidjeti koliko dugo će takav trend trajati.

Direktor građevinskog preduzeća “Akvamontmerc” iz Istočnog Sarajeva Nikola Lalović rekao je da ova firma nove stanove trenutno prodaje po cijeni 1.450 KM po metru kvadratnom, te da se po istoj cijeni prodaju i poslovni prostori u “sivoj fazi” gradnje /grubi radovi, bez unutrašnjeg uređenja/.

Lalović je naveo da je do osjetnog porasta cijena nekretnina na području Istočnog Novog Sarajeva došlo usljed nedostatka radne snage i potrebe da se radnicima povećaju plate.