Ističe rok za ponude za Komercijalnu banku

0

Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu državnog paketa akcija Komercijalne banke ističe danas, a otvaranje ponuda je 10. septembra. Javni poziv za prikupljanje neobavezujućih ponuda za kupovinu državnog paketa akcija u Komercijalnoj banci raspisan je krajem maja.

Prvobitni rok za dostavljanje ponuda koji je bio 23. avgusta je pomjeren na 6. septembar, sa obrazloženjem da je potencijalnim kupcima potrebno više vremena da razmotre kompleksnu domumentaciju o poslovanju banke, piše Blic. 

Za preuzimanje jedne od najvećih banaka u Srbiji koja ima i kćerke banke u BiH i Crnoj Gori do sada je interesovanje pokazalo šest potencijalnih kupaca, uključujući Raiffeisen banku, AIK banku srpskog biznismena Miodraga Kostića, NLB banku i američko-evropski konzorcij, kojeg čine Ripplewood Advisors, Direktna Banka i grčka Eurobank, pisao je nedavno Reuters.

Resorni ministar Siniša Mali više puta je rekao da uspješan završetak prodaje Komercijalne banke očekuje do kraja ove godine.

U pozivu za prodaju Komercijalne banke je navedeno da će tokom tenderske prodaje država Srbija, koja sada ima udio u Komercijalnoj banci od 41,75 posto, steći dodatni ulog od 41,47 posto akcija koje su u vlasništvu stranih akcionara – Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), i IFC i DEG i Svedfonda (Sweedfun).

Poslovanje sve bolje

Komercijalna banka je u prvih šest mjeseci 2019. godine ostvarila dobitak prije oporezivanja od 4.338,6 miliona dinara (36,8 miliona eura), što u odnosu na isti period prethodne godine predstavlja povećanje za 19,8 posto.

Akcija ove banke na Beogradskoj berzi je od februara ove godine skočila sa 2.400 dinara na trenutnih 3.250.