Istanbul ide u novi megaprojekat

0

Turska će raspisati tender za izgradnju brodskog kanala dužine 45 kilometara paralelno sa Bosforom, rekao je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, uprkos tome što je Vlada zamrzla nove investicije u pokušaju da zauzda potrošnju.

“Gradnja Istanbulskog kanala previše je odlagana. Imat ćemo tender za gradnju 2019. godine i odmah pokrenuti proces”, rekao je Erdogan na sastanku svoje AK partije u Ankari.

Početkom godine, Erdogan je rekao da njegova administracija neće razmatrati nove investicije, što je dovelo u pitanje gradnju kanala vrijednog 16 milijardi dolara.

Kako smo ranije pisali, novi kanal bi prolazio kroz Istanbul i povezivao Crno i Mramorno more. Ranije se pisalo da bi on bio širok 400 metara a preko njega će biti izgrađeno šest mostova.

Osim toga, vlasti su ranije kazale da  namjeravaju izgraditi tri vještačka ostrva na izlazima iz kanala na Crno i Mramorno more. Tokom prokopavanja kanala dobit će se oko 2,7 milijardi kubnih metara zemlje koja će biti iskorištena za gradnju otrva.

Kanal Istanbul jedan je od ambicioznih projekata koje je Erdogan najavio još 2011. godine, dok je bio premijer.

Iako dosad još nisu poduzeti konkretni koraci, Erdoan je nekoliko puta ponavljao da će projekt biti realizovan.