Isplaćena dugovanja zaposlenim radnicima ŽRS

0

“Željeznice Republike Srpske” su iz prve tranše kredita Svjetske banke isplatile 51,8 miliona KM dugovanja za 2.519 zaposlenih radnika, saopšteno je danas iz ovog preduzeća.

Sredstva su iskorišćena za izmirivanje obaveza za poreze i doprinose i isplatu dugovanja prema radnicima, odnosno uplate prema Poreskoj upravi Republike Srpske u iznosu od oko 33.998.940 KM i prema radnicima 17.645.310 KM.

“Nakon isplate dugovanja svim trenutno zaposlenim radnicima, koja je krajem prošle nedjelje završena, dugovanja prema bivšim radnicima biće izmirena iz naredne tranše kredita čija je realizacija planirana u decembru”, dodaje se u saopštenju.

Aktivnosti na dobijanju naredne tranše su započele postupkom verifikacije utrošenog novca iz prve tranše.

Uprava “Željeznica Republike Srpske” obavještava zaposlene da ukoliko imaju sumnje u iznose koji su im isplaćeni pisani zahtjev za provjeru dostave Sektoru za računovodstvo i Službi za obračun plata.

Isplatiti dugovanja i prema bivšim radnicima

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti u “Željeznicama Republike Srpske” Zlatko Marin očekuje da će ovo preduzeće isplatiti dugovanja i prema bivšim radnicima, nakon što su imirene obaveze za 2.519 zaposlenih radnika.

“Ima dosta radnika koji su penzionisani, ali i onih koji su napustili naše preduzeće. Prema njima nisu izmirene obaveze i očekujem da će ovaj problem biti riješen”, rekao je Marin Srni.

On smatra da nije dobro što se kreditnim sredstvima izmiruju obaveze prema radnicima.

“Obaveze treba izmiriti, ali neko bi morao da odgovara za gubitke koji su prouzrokovani u `Željeznicama`”, dodao je Marin.

Srna