IRB RS smanjio kamatnu stopu

0
Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske smanjila je izlaznu kamatnu stopu prema finansijskim posrednicima za pola procenta, i time je smanjenja izlazna kamatna stopa prema krajnjim korisnicima za taj procenat, izjavila je danas direktor ove banke Snežana Vujnić. 
Ona je rekla novinarima da je dodatno uvedeno umanjenje kamatne stope za 0,3 odsto za mlade preduzetnike, kao i da su lica sa invaliditetom uvršetna u benefitnu grupu kod stambenih kredita.
“Kada je riječ o kreditima, ono što trenutno nudimo su krediti za početne poslovne aktivnosti do 50.000 KM, sa periodom otplate do sedam godina, uz grejs period do 12 mjeseci, a kamatna stopa između 4,1 i 4,9 odsto, zavisno od toga po kom osnovu se može ostvariti umanjenje kamatne stope”, dodala je Vujnićeva.
Ona je napomenula da su u ponudi i krediti za mikrobiznis u poljoprivredi, takođe, sa maksimalnim iznosom do 50.000 KM i kamatnom stopom od 4,1 do 4,9 odsto, dok je period otplate do 10 godine uz grejs period do 36 mjeseci.
Prema njenim riječima, kod kredita za preduzetnike i preduzeća maksimalan iznos se kreće do pet miliona KM, sa rokom otplate do 10 godina, u zavisnosti od toga da li se ulaže i u osnovna i obrtna sredstva.