IRB predstavila kreditnu liniju za privrednike

0

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske predstavila je danas u Banjaluci kreditnu liniju za nabavku novih tehnologija i opreme usmjerenu na razvoj privede Srpske i održavanje njene konkurentnosti.

Fiksna kamatna stopa ove kreditne linije je tri odsto na iznos od 30.000 do pet miliona KM, sa rokom otplate od 12 godina, te grejs-periodom od 24 mjeseca.

Vršilac dužnosti direktora IRB-a Dražen Vrhovac rekao je novinarima da je iznos kreditnih sredstava za ovu liniju dovoljan za značajnije poboljašanje konkurentnosti privrede Srpske.

– IRB je snizila svoju maržu na 0,5 odsto. Očekujemo da će izlazna marža banaka sa kojima sarađujemo biti maksimalno 2,5 odsto, da bi konačna izlazna kamata za privredu bila maksimalno tri odsto, koju ne nudi niko – istakao je Vrhovac prije sastanka predstavnika IRB-a, poslovnih banaka, Ministarstva privrede i preduzetništva Srpske, Unije Udruženja poslodavaca Srpske i Garantnog fonda.

On je naveo da je IRB u privredu Republike Srpske do sada plasirao više od dvije milijarde KM, a u prošloj godini 155 miliona KM.

Ministar provrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da je značajno što će ova povoljnija kamatna stopa omogućiti domaćim privrednicima nabavku novih tehnologija, čime će postati produktivniji i konkurentiji, te ostvariti bolje rezultate na domaćem i inostranom tržištu.

– Ova kreditna linija će biti dostupna svima. Bitno je za svakog privrednika što postoji grejs-period od dvije godine tokom kojeg će privredno društvo moći da nabavi novu tehnologiju i pokrene proces proizvodnje i neće imati opterećenja u poslovanju dok ne počne sa otplatom kredita”, naveo je Petričević.

Saša Trivić iz Unije Udruženja poslodavaca Srpske rekao je da je ova kreditna linija za poslovnu zajednicu nešto najvažnije što će se desiti u ovoj godini u tehnološkom razvoju privrede.

– Ovom linijom privreda dobija značajan zamajac. Investicije u ovoj oblasti traju u prosjeku pet do sedam godina, a ova linija je definisana na 12, što znači da odjednom dobijamo dva investiciona ciklusa – naglasio je Trivić.

Srna