Investitori traže ukidanje PDV-a u turizmu u BiH

0

Kako bi se nivo zaposlenih u turizmu na prostoru BiH s postojećih 1,8 posto povećao na oko 7 posto, kao što je slučaj u zemljama u regiji, vlasti u BiH moraju po žurnom postupku izmijeniti zakone koji se tiču turizma i njegove djelatnosti, ali i ukinuti PDV na turističke usluge ili uvesti diferenciranu stopu, odnosno bitno reducirati njegov iznos za usluge u turizmu, zbog iznimnog značaja ubrzanog razvoja ovog sektora za BiH, piše Večernji list BiH.

Porazni su službeni podaci Vanjskotrgovinske komore prema kojima turizam u BDP-u u BiH sudjeluje samo s 2,08%, a u zemljama regije i do 14%. Iako je razvoj turističkog sektora, zbog prirodnih potencijala, predložen kao jedan od tri najatraktivnija sektora za izradu okvirne strategije za privlačenje stranih investicija, kako bi se postigla konkurentnost, potrebno je, kako ističu iz Agencije za unapređenje stranih investicija, “dodatno poboljšati politike u turizmu, a, prije svega, povezati ga sa svim drugim gospodarskim aktivnostima i bogatstvima te osigurati veći priljev stranih investicija u ovaj sektor, a jedna od poticajnih mjera je uvođenje diferencirane ili nulte stope PDV-a za turizam”.

Oni se pozivaju na iskustva iz susjedstva, prije svega, Hrvatske gdje je smanjenje stope PDV-a povećalo prihode u turističkoj djelatnosti. Jedan od prijedloga stranih investitora je da se turističke usluge koje se izvoze drukčije oporezuju jer postojeći način čini ovaj sektor manje konkurentnim s obzirom na to da su usluge skuplje. Turizam, kao bitna privredna djelatnost u BiH, bilježi konstantan rast broja turista koji je u 2013. dosegao 850.000, što je povećanje za 13% u odnosu na 2012. godinu, da bi se taj trend u 2014. zaustavio i “vratio” na nivo iz 2013. godine. Više je faktora koji su uticali na takvo stanje, a najizraženiji su vremenske nepogode koje su pogodile BiH u prošloj godini (nedostatak snijega na planinama, poplave i kišna ljetna sezona).

Dakako, treba naglasiti kako su ti brojevi daleko ispod prosjeka u konkurentnim zemljama, pa je i doprinos turizma BDP-u daleko ispod prosjeka tih zemalja. Prema iskazanim kriterijima i prezentiranim podacima, BiH je daleko ispod prosjeka u odnosu na svoje direktne konkurente.

“Kako bi se stanje popravilo, potreban je sistematičan pristup poboljšanju politika u turizmu, i to na svim institucionalnim nivoima u cilju kreiranja što boljih uslova za domaće i strano ulaganje u sektor turizma. Značaj i uloga turizma u razvijenim zemljama u razmatranju i planiranju privrednih aktivnosti, kao djelatnosti koja koristi sva privredna bogatstva jedne zemlje i osigurava priliv stranih investicija i kapitala, potvrđuje nužnost njenog unaprjeđenja i u BiH”, ističu iz Vanjskotrgovinske komore BiH. Kao jedna od opcija za jačanje finansijske koristi od turizma je i reorganizacija turističkih zajednica. Sadašnja strukturna raspoređenost turističkih zajednica, koja je poprilično centralizirana, rezultirala je činjenicom da se općine i gradovi jednostavno ne žele više angažirati na prikupljanju turističkih taksi jer sav prihod ode na drugu stranu i ne ostaje njima.