Investitor iz Berlina u Sarajevu želi izgraditi sportsko-rekreativni centar

0

Predstavnici sarajevske Općine Centar potencijalnom investitoru iz Berlina Mirsadu Fikiću, koji u Sarajevu želi izgraditi sportsko-rekreativni centar, prezentirali su nekoliko lokacija u Centru na kojima bi mogao ulagati.

Ovom prilikom delegacija je obišla lokaciju na Zlatištu gdje je na površini od gotovo šest hektara planirana izgradnja objekata sa sportsko-rekreativnim sadržajima, te lokaciju poznatu kao Kruškov dol na Nahorevskim brdima površine od oko 3,6 hektara, kao i objekat Poljoprivredne zadruge Centar na Nahorevu.

Eso Tucaković, općinski vijećnik i predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Soukbunar, koji je inicirao izgradnju centra na Zlatištu, potencijalnom investitoru prezentovao je planove budućeg sportsko-rekreativnog centra gdje je planirana izgradnja teniskih igrališta, nogometnih i košarkaških terena, trim staze, šetnice…

Na Zlatištu postoje i rimske iskopine, te građevine iz austro-ugarskog perioda gdje bi posjetioci mogli učiti i o našoj historiji, dok je Općina Centar završila proceduru izrade projekta za novu saobraćajnicu do ovog lokaliteta.

Nakon što je delegacija obišla i ostale dvije lokacije Fikić je izrazio zadovoljstvo viđenim.

«Mogućnosti koje pruža Zlatište su takve da se tu može izgraditi nešto po čemu će Sarajevo i Bosna i Hercegovina biti prepoznatljivi u svijetu. Ono što sam danas vidio pruža velike mogućnosti za izgradnju lijepe turističke oaze u drvetu i kamenu koja će, osim podsticanja razvoja turizma u ovom gradu i državi, također omogućiti proizvođačima zdrave hrane plasman njihovih proizvoda. Planiram u skorije vrijeme ponovo doći u Sarajevo i općinu Centar sa svojim stručnim timom, a tom prilikom ćemo prezentovati jedan idejni projekat budućeg kompleksa i nadam se da ćemo uspjeti u našoj saradnji», kazao je Fikić, koji je vlasnik luksuznog restorana “Sarajevo Inn Grunewald”.

Obilazak lokacija u Centru za moguće investiranje je rezultat održanog sastanka kojeg je prije dva dana organizovao predsjedavajući Ajnadžić, a prilikom kojeg je prezentovana ideja izgradnje etno sela pod nazivom “Grunewald Inn Sarajevo”.