Investicija od milion eura u Bihaćku pivovaru: Podigli kvalitet, moguć i izvoz

0

Bihaćka pivovara, jedan od nekolicine domaćih proizvođača piva, investirala je milion eura u opremu koja joj je omogućila poboljšanje proizvodnog procesa.

Riječ je o sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja su investirana u ovu pivaru preko jedne komercijalne banke sa sjedištem u Sarajevu.

„Ovo je pomoglo bihaćkoj kompaniji da kupi novu liniju za punjenje piva i drugu opremu, što joj je omogućilo da poboljša proces proizvodnje i pakovanja“, navode iz EBRD-a. 

„Za lokalnu pivaru poput naše, ključna stvar je da osiguramo visoko-kvalitetan proizvod. To je razlog zašto se kupci odlučuju za naše proizvode“, rekao je direktor pivare Edin Ibrahimpašić.

Dodao je da su dodatne investicije poboljšale njihovu poziciju na tržištu, jer su obezbjedile kvalitet i sigurnost proizvoda, sigurnost i zdravlje na radu te da su time izbjegli nepotrebne troškove u vezi s otpadom i sl. 

Inače, pivarstvo ima dugu tradiciju u BiH. Pivo je jedno od omiljenih pića, naročito ljeti kada potražnja poraste za čak 300 posto. Ove godine prodaja je bila naročito visoka, vjerovatno zbog Svjetskog prvenstva u fudbalu, pojasnio je Ibrahimpašić.

„Ponosni smo što smo jedna od nekolicine nezavisnih pivara u BiH“, rekao je on. „Naš brend Preminger je najpopularniji u našem asortimanu: ukupno prodamo više od 8.600.000 litara godišnje.”

Dodaje da također prodaju ledene čajeve, sokove s komadićima voća, aromatiziranu vodu, flaširenu izvorsku vodu i druge napitke.

„Ukratko, proizvoimo sva osvježavajuća pića koja su potrebna tokom vrelih ljeta ili ‘žednih trenutaka’ bilo kada tokom godine“, rekao je on.

Sva njihova pića ispunjavaju standarde EU pa mogu biti i izvožena. Zasad se distribuiraju samo lokalno, ali sada imaju mogućnost širenja i na druga tržišta.