Investicija od 20 miliona KM: Raspotočje konačno dobija mehanizaciju

0

U završnoj su fazi procedure za nabavku opreme koja će rudarima pogona Raspotočje zeničkog Rudnika mrkog uglja, gdje su prije dvije godine smrtno stradala peterica rudara, osigurati sigurniji rad i humanije uvjete, ali i veću proizvodnju.

U prvoj polovini narednog mjeseca očekuje se potpisivanje ugovora sa isporučiocem mehanizovane širokočelne opreme ukupne vrijednosti 20 miliona maraka.

Crne prognoze da, nakon tragedije u kojoj su prije dvije godine poginula peterica rudara, jama Raspotočje neće imati perspektivu, nisu se obistinile. Proteklih mjeseci pripremajući novo otkopno polje gdje će biti instalirano mehanizovano široko čelo, održavala se proizvodnja.

„Planiramo do kraja mjeseca da ćemo postići nekih 12.000 tona proizvodnju, to je od prilike nivo proizvodnje koji smo imali prije nesreće u ovom polju“, pojašnjava Nurgojaz Bajramali, upravnik pogona Raspotočje ZD RMU Zenica.

Nabavka mehanizovane opreme za jamu Raspotočje vrijedne 20 miliona maraka, osigurana je odlukom Uprave Elektroprivrede o dokapitalizaciji zeničkog rudnika u ukupnom iznosu od 40,3 miliona maraka. Tenderske procedure su konačno finalizirane i početkom narednog mjeseca trebalo bi da bude potpisan ugovor sa odabranim dobavljačem. Rok za isporuku je 12 mjeseci.

Uz povećanje proizvodnje na oko 30.000 tona uglja mjesečno, sa ugradnjom mehanizovanog širokog čela i nabavkom dodatne opreme za komorno kopanje u pogonu Raspotočje se očekuje i povećanje broja zaposlenih sa sadašnjih 360 na oko 500 radnika.  (Federalna.ba)