INTERVJU Jean Jaques Vandenheede: Budite inovativni i kreativni i izađite iz okvira, jer tek tada imate šansi da uspijete

0

Jean Jaques Vandenheede na 4. FMCG Summitu u Sarajevu: BiH je puzla jedne velike slagalice

FMCG Summit svakako spada u obavezne događaje za sve proizvođače, trgovce, distributere, te stručnjake iz oblasti maloprodaje i marketinga ili sve one koji to žele postati, a Četvrti FMCG Summit, koji će se održati 12. aprila u Hotelu Hills u Sarajevu, predstavit će mnoge zanimljive teme i predavače, među kojima je i Jean Jaques Vandenheede, specijalista i nekadašnji Senior Consultant (Nielsen) iz Belgije.

Ovo neće biti prva posjeta našem gradu. U Sarajevu ste bili prošle godine u sklopu konferencije Nielsen. Prati li BiH tržišne trendove?

Da, bilo je to lijepo iskustvo s obzirom da sam prvi put boravio u Sarajevu. Svakako da postoje dobri trendovi i da uvijek na svakom tržištu postoje firme koje izvuku najbolje sa tržišta. Ono što je po meni najveći problem u regiji (čak i Evropi) je cijena i da se sve aktivnosti okreću oko cijene kao najboljeg rješenja. Nazvao bi to bolešću svakog industrijskog okruženja, jer sve pokušavaju gledati sa stanovištva cijene. Nemojte me shvatiti pogrešno, ali želim naglasiti da skoro većina tržišta tako razmišlja.

Da li ste uočili određene promjene u industriji FMCG-a u našoj zemlji?

Vjerujem da postoji dosta aktivnosti koje su implementirane, a li još uvijek ste u fazi koja treba jedan period od 10-tak godina da bi se uskladili sa trendovima zemalja koji su daleko ispred. Očigledno je da je tržište Bosne i Hercegovine u tranziciji, a kao rezultat za to su mnogobrojna dešavanja na vašem tržištu, počev od razorene privrede, do preuzimanja kompanija, uspješih priča, akvizicija, monitoringa, likvidacija i mnogo toga što se zbivalo u prethodnom periodu.

Kakva su vaša iskustva kada tek počinjete sa analizom nekog tržišta i da li ste imali priliku raditi u zemljama regije?

Nisam radio nikakva istraživanja na ovom tržištu, a iz svog iskustva mogu reći da je svako tržište jedinstveno i zaslužuje pojedinačno i detaljno istraživanje. Posebni ste, kao i sve ostale zemlje u regiji. Svako tržište ima posebno okruženje, drugačije navike i mnogo onoga što utiče na njegov razvoj. Svakako mogu reći da ste puzla jedne velike slagalice i da uvijek tražite prostor gdje bi ste se uklopili.

Mislite li da u većoj ili manjoj mjeri zaostajemo za evropskimi svjetskim trendovima u industriji FMCG-a?

Mislim da će vam trebati dosta vremena da stignete na nivo primjenjivanja novih metodologija. Tek ste na prelaznom periodu evolucije koja će trajati dugo prije nego se steknu uslovi za dalji razvoj ili za četvrtu industrijsku revoluciju. Ono što se radi na svjetskom tržištu mijenja navike kompletnih regija i preusmjerava industriju u drugačijem pravcu. Pretpostavke su da je FMCG u određenoj fazi opadanja i da jako kasnite zbog svoje neaktivnosti. Zbog toga nećete moći spriječiti određene trendove. Ono što je moje pitanje je dali će vaša djeca i unučad imati iste ili barem slične kupovne navike, da kupuju u tržnim centrima, voze kolica i na kraju plaćaju na kasi? Pretpostavljam da je vaš odgovor negativan, a na žalost veliki broj ljudi zastupa slično mišljenje. Ono što se nameće kao logično pitanje jeste šta ćemo poduzeti i ako ne vidimo neko rješenje, uradićemo jako malo. Nažalost, ne posmatramo to na inovativan način kojim bi lakše pronašli odgovore.

FMCG industrija na svjetskom nivou ima za primjere određene zemlje koje prednjače zahvaljujući promjenama koje su uveli u ovaj segment. Šta po vama oni rade drugačije u čemu je tajna takve efikasnosti?

Vrlo je jednostavno, a ono što je najbitnije oni su svjesni da moraju ići u skladu sa progresom koji nameće promjene i učinkovitost. Pogledamo li tržište Amerike i Kine, tek tada možemo vidjeti do kojeg nivoa primjenjuju inovacije na osnovu istraživanja ciljnih grupa. Pogotovo Kina koja je jako puno uradila po pitanju mladih potrošača i prilagodila tržište budućim generacijama potrošača. Kod njih je većim dijelom standardni retail ustupio mjesto digitalno retailu. Tržište Amerike se susreće sa velikim poteškoćama zbog digitalnog retaila, jer je prošle godine zatvoreno više od 10.000 maloprodajnih objekata. Ovo je prouzrokovao proces tranzicije, ali dobro je što se ne dešava u segmentima svih kategorija. Posebne promjene su u segment svježe hrane. Dobar primjer je kompanija u Njujorku koja se zove “Fresh direct” koja pronalazi inovativne načine za dostavu hrane potrošačima. Trendovi su takvi da će proći još 10-tak godina do tehnološke revolucije. FMCG industrija je imale velika finansijska ulaganja, otvorile su se mnoge radnje. Promjene su najpotrebnije pogotovo na evropskom tržištu koje spava u odnosu na Ameriku i Kinu.

Kakva su vaša predviđanja kada je u pitanju FMCG industrija i hoće li globalni trendovi utjecati na neke procese?

Reatil je najbolji primjer ilustracije kako trebamo posmatrati tržište, potrošač je jedna strana sa svojim potrebama, a maloprodaja na drugoj strani koja čini sve da prepozna i udovolji potrebama potrošača. Navedeni su u kružnom procesu kako pronaći najbolje rješenje na obostrani interes. Pitanje je vremena kada će se neki procesi početi mijenjati u skladu sa ostalim promjenama. Moderni procesi nastaju na osnovu istraživanja, potreba različitih generacija koje su bili sudionici određenim vremenskim evolucijama u FMCG industriji. Svjedoci smo da su mnoge generacije potrošača bili dio evolucije prije 60 godina, neki opet u nekom kraćem periodu. Svako je imao drugačije iskustvo i bio dio globalne evolucije retaila-a. Sve industrije su bile zastupljene od mode do proizvodnje automobile. Kada je u pitanju industrija hrane i pomenuta globalizacija, smatram da je taj segment jako bitan i da se tu mora dosta uraditi u primjeni procesa promjena.

Radujemo se vašem dolasku na FMCG Summit 2018. u Sarajevu, kao i mnoge sudionike koji cijene vaše izložbe. Što je za nas važno i na šta ćete nam skrenuti pažnju?

Moja prezentacija će početi sa “Dame i gospodo probudite se! BUDITE AKTIVNI, INOVATIVNI, KREATIVNI ili ako budete čekali PROPUSTIT ćete posljednji voz koji ste čekali na stanici. Pronađite najbolja rješenja za lanac snabdjevanja, jer ono što ste strategijom planirali prije 20-tak godina, neće vam pomoći da opstanete. Ključno je pitanje kontrole procesa i koliko su učinkoviti. Budite inovativni i kreativni i izađite iz okvira, jer tek tada imate šansi da uspijete.