INTERVJU Direktor ProCredit banke Edin Hrnjica: Mala i srednja preduzeća su kičma ekonomije

0

bojana-sutvicAutor: Bojana Šutvić

Direktor ProCredit banke u BiH Edin Hrnjica kaže u intervjuu za BiznisInfo da su građani, bar kada je riječ o njihovim klijentima, spremni na inovativne poslovne poduhvate. Dodaje da komplikovane administrativne procedure odbijaju investitore.

BiznisInfo: Vaša banka je dobrim dijelom okrenuta finansiranju bh. privrede, naročito malih i srednjih preduzeća. Zbog čega ste se odlučili za tu strategiju?

– ProCredit Bank je razvojno orjentisana komercijalna banka. S tim u vezi, pružamo usluge malim i srednjim preduzećima, te stanovništvu koje želi štediti. U poslovanju se vodimo osnovnim principima: cijenimo transparentnost u komunikaciji sa klijentima, ne promovišemo potrošačko kreditiranje, nastojimo minimizirati negativan uticaj na okoliš te nudimo usluge zasnovane kako na razumijevanju potreba svakog pojedinačnog klijenta, tako i na pouzdanoj finansijskoj analizi.

U radu sa biznis klijentima usmjereni smo na mala i srednja preduzeća, jer smo uvjereni da ta preduzeća otvaraju nova radna mjesta i daju ključni doprinos ekonomijama u kojima posluju.

BiznisInfo: Član Upravnog vijeća Centralne banke BiH Kemal Kozarić izjavio je prije nekoliko dana da su najveći problem bankarskog sektora u BiH nekvalitetni krediti. Jeste li saglasni sa ovom tvrdnjom i kakvo je vaše iskustvo po ovom pitanju?

– Gospodin Kozarić je u potpunosti u pravu i činjenica je da je udio nekvalitetnih kredita visok i da je rješavanje ovih kredita od ključne važnosti za zadržavanje stabilnosti bankarskog sektora.

BiznisInfo: Često se govori da u BiH ne nedostaje novca već dobrih projekata. Meni se, pak, čini da Bosanci i Hercegovci postaju sve inovativniji i hrabriji u poslovnim idejama. Kakvo je vaše iskustvo?

– Mogu slobodno reći da klijenti ProCredit Bank spadaju u skupinu onih koji su spremni na inovativne poslovne poduhvate. Kako bismo odgovorili na takve zahtjeve naših  klijenta, u februaru ove godine smo potpisali ugovor sa Evropskim investicionim fondom (EIF)  o povećanju kreditiranja inovativnih malih i srednjih preduzeća (SME) kao i malih preduzeća srednje tržišne kapitalizacije (mid-caps), u sklopu  InnovFin-a – EU finansija za inovatore – inicijative podržane od strane Evropske komisije.

Ponosni smo što smo prva banka u BiH koja je potpisala ovakav sporazum stavljajući klijentima, SME sektoru, na raspolaganje 40 miliona eura za finansiranje inovativnih poslovnih projekata.

BiznisInfo: Jedna od zamjerki građana je da imate malo bankomata u poređenju s drugim bankama. Hoćete li to mijenjati?

– ProCredit Bank ima 14 poslovnica širom BiH i 30 istaknutih bankomata. Kako bismo unaprijedlili mrežu poslovnica,  u okviru istih, prošle godine  smo uveli samouslužne Zone 24/7, u kojima je klijentima omogućen pristup bankarskim uslugama 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici.

Ove godine, kao banka koja svoje usluge konstantno unaprijeđuje i prilagođava potrebama klijenata, ProCredit Bank je otvorila prvu poslovnicu koja je u potpunosti operativna bez gotovinskih transakcija.

Klijentima omogućen pristup bankarskim uslugama 24 sata dnevno

Klijentima omogućen pristup bankarskim uslugama 24 sata dnevno

Osnovu koncepta “bezgotovinske poslovnice” čini upravo Zona 24/7, posebno značajna za klijente preduzetnike, mala i srednja preduzeća, a koja im bez vremenskog ograničenja, stavlja na raspolaganje bankomate za isplatu i uplatu gotovine, depozitne sefove za pologe pazara te terminale za elektronsko bankarstvo i informisanje o uslovima i ponudi banke.

U narednom periodu ProCredit Bank će nastaviti sa ulaganjima u Zone 24/7 koje će dodatno unaprijediti uvođenjem mogućnosti pologa i podizanja novca u EUR valuti, pologa kovanica na bankomatima te uvođenjem nove, višenamjenske, kartice koja će klijentima omogućiti raspolaganje sredstvima na svim računima koje imaju unutar Banke.

BiznisInfo: Jedina ste banka u BiH sa 100 posto njemačkim kapitalom. U BiH djeluje dosta jako predstavništvo njemačke privrede (AHK). Šta BiH može učiniti da privuče više njemačkih kompanija?

– Kao što ste naveli, ProCredit Bank je banka sa 100% njemačkim kapitalom i kao takva jedina njemačka banka u BiH. Vlasnik ProCredit Bank je ProCredit Holding sa sjedištem u Frankfurtu, gdje takođe djeluje ProCredit Bank, u okviru ProCredit grupacije.

Kako bismo podržali rad naših klijenata na grupacijskom nivou radimo na različitim projektima koji uključuju privrednike iz svih zemalja u kojima djeluje Banka.

Što se tiče BiH, ekonomska diplomacija uz komplikovane i dugotrajne administrativne poslove je najčešće ono što odbija investitore. Usklađivanje zakonskog okvira za privlačenje stranih investitora te promocija investicionih potencijala u BiH je ono na čemu moramo raditi da bi privukli strane investitore. U prvom dijelu državni organi su ti koji trebaju raditi na zakonskim okvirima dok u drugom dijelu Banke mogu pomoći.

ProCredit Bank na grupacijskom nivou uveliko radi na umrežavanju I promociji svojih klijenata kroz različite projekte. Jedan od takvih projekata je u maju održani B2B događaj pod nazivom  “Biznis bez granica” u Solunu, koji je okupio više od 600 klijenata iz 10 zemalja ProCredit grupacije.

Tokom događaja predstavnici malih i srednjih preduzeća iz BiH, klijenti ProCredit Bank su imali priliku da se predstave, povežu sa drugim kompanijama, razmijene iskustva i bolje sagledaju mogućnosti za saradnju kroz uvoz i izvoz proizvoda, odnosno usluga, te da ostvare značajne poslovne kontakte sa poslovnim partnerima iz zemalja u kojima djeluje ProCredit Bank i time olakšaju potencijalni ulazak na novo tržište.

Pored toga, članica smo AHK i samim tim dio predstavništva njemačke privrede u BiH. Sa AHK imamo odličnu saradnju i partnerski odnos u zajedničkim projektima, kroz koje nastojimo najprije pružiti podršku privrednicima u BiH a zatim ih  povezati sa njemačkim kompanijama.

Konkretno, prošle sedmice, zajedno smo organizovali  poslovni forum u Širokom Brijegu na temu “Poboljšanje konkurentnosti lokalne privrede” čiji je cilj bio upravo promocija privrednih potencijala Hercegovine, identifikacija izazova sa kojima se susreću privrednici, kao i davanje preporuka za poboljšanje konkurentnosti regije, kroz njemačka iskustva.

ProCredit Bank nastoji osigurati kontakte sa kompanijama iz Njemačke kroz različite susrete privrednika u Njemačkoj, u saradnji sa AHK. Jedan od takvih susreta održat će se 9. juna u Dortmundu, u organizaciji Njemačkih Vanjskotrgovinskih komora (AHK) i njemačke Savezne asocijacije za upravljanje materijalima, nabavku i logistiku (BME), gdje ćemo zajedno sa 48 firme iz BiH prisustvovati B2B- događaju pod nazivom „Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama Zapadnog Balkana“.

Cilj ovog  jednodnevnog događaja je spajanje njemačkih kupaca sa odabranim dobavljačima sa Zapadnog Balkana.

Dodatno, ProCredit Bank želi da kroz svoje usluge podrži izvoznike u našoj zemlji te je, početkom godine, donijela odluku o ukidanju naplate naknada za prilive iz inostranstva od strane PoCredit Bank, omogućavajući na taj način izvoznicima u BiH da ovu uslugu koriste bez naknade banke primaoca. Time smo našim izvoznicima ponudili uslugu po evropskim standardima.