Direktor Gorenja Franjo Bobinac: Nećemo otvarati proizvodne pogone u BiH

0

Franjo Bobinac jedan je od najiskusnijih slovenskih menadžera, izvršni direktor i predsjednik Upravnog odbora Gorenja. Svoju karijeru u Gorenju započeo je davne 1986. godine.

Ovaj poznati proizvođač bijele tehnike i kućanskih aparata u periodu do 2016. godine izrastao je u svojevrsnog giganta sa prihodima od 1,22 milijarde eura i to samo u 2015. godini. Za Faktor je govorio o tome da li Gorenje planira investirati u BiH.

– Trenutno su naši proizvodni kapaciteti locirani u Sloveniji, Srbiji i  Češkoj Republici. Strateški plan Grupacije Gorenje za period 2016-2020 ne predviđa izgradnju proizvodnih pogona u drugim područjima. Umjesto toga, radit ćemo na optimizaciji naših postojećih pogona – izjavio je Bobić.

U kontekstu ekonomskih mjera koje se u BiH provode s ciljem poticanja privrednog rasta, Bobić je govorio i o prioritetnim reformskim pravcima u ovoj oblasti.

– Vlasti u BiH trebaju raditi na uvezivanju entiteta u zemlji i izgradnji snažne infrastrukture neophodne za privlačenje stranih investicija. U vašoj zemlji ima mnogo vrijednih i obrazovanih osoba koje bi mogle raditi u nizu industrija. Uvjeren sam da razvoj jedne zemlje, ma koja god da bila, ne može biti posmatran izdvojeno te da fokus mora biti i na razvoju kompletnog regiona – istakao je Bobić.

U sljedećih pet godina, Gorenje će, kako tvrdi Bobinac, biti kompanija koja će ostvarivati više od 1,5 milijardi eura prihoda:

– To je predviđeno našim strateškim planom. Pored toga, u budućnosti ćemo se još više fokusirati na naše globalne brendove, ne samo u sektorima u kojima smo već sada prisutni, već i u premium segmentu. Dodatno ćemo raditi na podsticanju prodaje našeg premium brenda Asko, te ćemo povećati prodaju u Australiji, SAD-u i Bliskom istoku. Evropa će naravno i dalje biti naše najvažnije tržište, a vjerujem da ćemo ostvariti snažan proboj i na tržištu zapadne Evrope gdje možda trenutno nismo toliko jaki – zaključuje Bobić. (Faktor.ba)