Internacionalna grupacija u solarni park na Sokocu će uložiti stotine miliona eura

0

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica razgovarao je sa direktorom Agencije unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH Gordanom Milinićem i predstavnicima kompanije “Balkan investment grupa” zainteresovanim za izgradnju solarnog parka na području Sokoca.

Bjelica je istakao da je riječ o investiciji vrijednoj stotine miliona eura i da su strani investitori zainteresovani za područje ove opštine.

Prema njegovim riječima, obaveza lokalne uprave jeste da identifikuje najpovoljnije parcele i uđe u proceduru razgovora sa predstavnicima “Balkan investment grupe”.

Javno-privatno partnerstvo

On je rekao novinarima da je ovoj kompaniji potrebno od 100 do 200 hektara zemljišta, koje bi opština dala u zakup za postavljanje solarnog parka, da bi se prema principu javno-privatnog partnerstva ušlo u realizaciju projekta.

– Idemo u javno-privatno partnerstvo, s tim da jedan dio električne energije koja bi bila proizvedena bude ustupljen našoj lokalnoj zajednici, nakon što se investitor dogovori sa Vladom Republike Srpske o koncesiji – naglasio je Bjelica.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić rekao je da su u “Balkan investment grupi” veoma aktivni, posebno na planu energije, te da su do sada uključeni u aktivnosti na dva velika projekta u BiH.

Energija budućnosti

– Solarna energija je energija budućnosti i moramo u skladu sa evropskim regulativama razvijati što više obnovljive energije – istakao je Milinić.

On je naglasio da FIPA ima dosta projekata koje nudi stranim investitorima.

“Balkan investment grupa” je kompanija koju su osnovali investitori iz Kine, Rusije i Litvanije i duže je prisutna u BiH u oblasti uspostavljanja solarnih parkova i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.