Institut za razvoj mladih KULT – Izmjenama Zakona o PDV-u do privrednog razvoja

0

Institut za razvoj mladih KULT zajedno sa članicama Mreže za kreiranje boljeg poslovnog ambijenta u BiH zagovara izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost, prema kojim bi obveznici plaćali PDV po naplati izvršene usluge isporučenog dobra, a ne po izdavanju fakture.

– Izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost u Bosni i Hercegovini su neophodne. Rokovi za uplatu PDV-a državi moraju se pomjeriti i to na posljednji dan u mjesecu – zaključeno je na današnjem okruglom stolu “Izmjene i dopune Zakona o PDV-u – uvođenje sistema oporezivanja prema naplaćenim naknadama”.

Ekonomska stručnjakinja i panelistica okruglog stola Svetlana Cenić je dodala da se izmjenama poreskog sistema mora pristupiti strateški i to na nivou izmjena cjelokupnog finansijskog sistema BiH. Pod tim se, kako je istakla, prvenstveno podrazumijeva izmjena sistema PDV-a u raspodjeli, te izmjena Zakona o fiskalnoj odgovornosti. Neophodno je, dodala je, uvezati i fiskalni sistem na nivou države, te sa poreskim i geodetskim upravama.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević naglasio je da je uz ove izmjene potrebno insistirati i na ukidanju prava na odbitni PDV za fakture koje nisu plaćene.

Prema sadašnjem Zakonu o porezu na dodanu vrijednost, poreski obveznici su dužni podnijeti prijavu i platiti PDV od 1. do 10. u mjesecu po isteku poreznog perioda, bez obzira na to jesu li naplatili svoja potraživanja po osnovu prometa dobara i usluga ili ne, što u konačnici brojne poslovne subjekte čini nelikvidnim.

Jačanje privrede neophodno je za ekonomski prosperitet BiH, a upravo je razvoj malog i srednjeg poduzetništva prilika za mlade.

Direktor Instituta za razvoj mladih KULT Jasmin Bešić je kazao da je Institut dosad radio vrlo uspješno na izradi i provođenju zakonskih rješenja koja doprinose poboljšanju društvenog položaja mladih.

– Obzirom da su ekonomska pitanja izvor većine problema mladih ljudi, Institut želi uključiti stručnu i drugu javnost u dijalog u vezi sa stvaranjem povoljnijeg poslovnog prostora u BiH ne samo za mlade nego za sve preduzetnike – istakao je Bešić.

Izmjenom Zakona o PDV-u dodatno se može potaknuti razvoj malog i srednjeg poduzetništva, što će utjecati i na razvoj ekonomije i bolje investicijske klime.

Primjena navedenog postupka nije obavezna, te porezni obveznici mogu sami odlučiti hoće li primjenjivati postupak oporezivanja prema naplaćenim naknadama.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje, članovi Parlamenta BiH, predstavnici privrede, akademskog i nevladinog sektora, te ostalih relevantnih organizacija i institucija.

Okrugli sto organiziran je u okviru inicijative “Poslovni prostor BH” koju vodi Institut za razvoj mladih KULT, a koja je dio Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.