Inspektori Porezne uprave FBiH samo jučer otkrili 93 neprijavljena radnika

0

Porezna uprava Federacije BiH je juče izvršila ukupno 290 inspekcijskih nadzora, uz maksimalno  korištenje svih raspoloživih ljudskih i tehničkih resursa, a akcijom je obuhvaćena 61 općina na prostoru Federacije.

-U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 93 neprijavljena radnika, 30 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa i 95 poreznih obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnih uređaja. Zbog utvrđenih nepravilnosti izdati su prekršajni nalozi sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 478.100,00 KM.  Zapečaćeno je 85 objekata – saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Za vrijeme ovih aktivnosti bilo je nekoliko slučajeva onemogućavanja službenih lica u vršenju svojih dužnosti te su postupci okončani uz asistenciju policije.

-Porezna uprava FBiH u skladu sa svojom nadležnošću  i nalogom Vlade FBiH, u cilju sprječavanja sive ekonomije je u vremenskom periodu od mjeseca novembra 2015.godine do danas  izvršila ukupno 4.014  inspekcijskih nadzora, što je imalo za posljedicu prijavljivanje 1.436 radnika koji su radili na crno. Zbog utvrđenih nepravilnosti u ovim aktivnostima zapečaćeno je ukupno 844 objekta i izrečeno novčanih kazni u iznosu od 5,5 miliona KM. Aktivnost  se  nastavlja  istim  intenzitetom – navodi se u saopćenju Porezne uprave FBiH.

Upućena je i zahvalnost poreznim obveznicima kod kojih nisu utvrđene nepravilnosti  i građanima od kojih je Porezna uprava primila informacije o nepravilnostima. Također, Porezna uprava poziva građane da uz punu diskreciju prijave nepoštivanje poreznih zakona. Prijave se mogu dostaviti putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba  i  primjedbe@fpu.gov.ba,  kao i putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610 te putem besplatnog poziva 080 020 333.