Inspektori na tajnom zadatku provjeravaće poštuju li hoteli propisane mjere

0

Tursko ministarstvo turizma počet će slati inspektore na tajnom zadatku kako bi provjeravali higijenske i sigurnosne standarde u hotelima kao dio novog programa dodjele „zdravstvenih turističkih certifikata“.

Ministarstvo je u utorak reklo da će inspektori posjećivati restorane u hotelima kao “tajni kupci” te će pratiti niz detalja od dezinfekcije bazena do pribora za jelo kako bi utvrdili primjenjuju li se propisi koje je ministarstvo donijelo kako bi spriječilo širenje koronavirusa.

Inspektori će potom svoje zaključke poslati Ministarstvu i Turskoj instituciji za standarde (TSE), a hotelima koji ne ispunjavaju kriterije certifikati će biti obustavljeni ili otkazani, piše turski Daily Sabah.

TSE-ov koordinator za mediteransku regiju Hasan Demirtaş rekao je da će hoteli koji dobiju certifikat službeno biti provjeravani jednom mjesečno, a tajni inspektori obilazit će ih svaka dva mjeseca.

Set kriterija

Turska je u maju uvela program „certifikata zdravog turizma“ kako bi osigurala sigurnost domaćih i stranih turista i zaposlenika, osiguravajući nastavak poslovanja u turizmu koji je jedan od sektora najviše pogođenih epidemijom virusa.

Novi certifikati postavljaju kriterije za zdravlje i higijenu u avionima, aerodromima i drugim saobraćajnim centrima, kao i hotelima, restoranima, barovima i kafićima. Dodijelit će ih međunarodne institucije, a informacije o certifikatima će biti poslane organizatorima putovanja i stavljene na raspolaganje turistima.

D. Hadžić