INSPEKCIJA UPALA U KLINIČKI CENTAR: Kontrola svih nabavki u posljednjih pet godina!

0

Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove započeli su danas opsežnu kontrolu nabavki u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo i to za razdoblje u posljednjih pet godina.

Kontrola se vrši za periode kada su na čelu UKCS-a bili direktori ove institucije Damir Aganović i Rusmir Mesihović. Istovremeno, Federalna uprava policije po nalogu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo kontrolira i javne nabavke u periodu od 01.01.2005. do kraja 2012. godine, kada je na čelu UKCS-a bio Faris Gavrankapetanović.

Kako piše Slobodna Bosna, na ispekcijskoj kontroli insistirala je nova uprava UKSC-a, na čelu s dr. Sebijom Izetbegović, koja na ovaj način želi podvući crtu ispod dosadašnjeg poslovanja bolnice i utvrditi stvarne uzroke nagomilanog gubitka.

Riječ je vanrednoj kontroli koja je uslijedila nakon objave katrastrofalnog finansijskog izvještaja, prema kojem je nagomilani gubitak UKCS-a dostigao zabrinjavajući iznos od blizu 100 miliona KM.

Inspektori će kontrolirati jesu li poštovane zakonom propisane procedure kod nabave opreme, lijekova, sanitetskog materijala itd., te prodajne cijene kupljenih proizvoda, kao i rokova plaćanja ugovorenih u zakonskim obavezama.

S obzirom da će inspektori kontrolirati nabavke tokom posljednjih pet godina, kontrola će potrajati najmanje mjesec dana.