Inkubator Lipnica – podrška razvoju lokalne zajednice

0

Razvoj lokalne zajednice umnogome ovisi o ulaganju u domaće biznise. Prepoznali su to u Gradu Tuzla i kontinuirano otvaraju nove projekte za podršku razvoju biznisa, naročito onih u nastajanju. Jedna od ideja koja uspješno postoji više od dvije decenije je Razvojno-poduzetnički centar Inkubator Lipnica, gdje trenutno posluje gotovo 50 preduzeća.

Pokrenuti biznis i pronaći svoje mjesto na tržištu izazovno je, jer u startu treba obezbijediti početni kapital i odgovarajuću podršku. Zna to dobro Ernes Imširović, koji je odnedavno u Razvojno-poduzetničkom centru “Inkubator” Lipnica.

– Meni najviše pomaže u tome što sam dobio ovaj prostor, a imam te olakšice, ne plaćam kiriju. Poprilično prostor je veliki i teško bih ga našao i teško bih započeo svoj biznis – kaže Ernes Imširović, vlasnik praonice tepiha.

Ovdje je biznis započela i održava firma koja se bavi proizvodnjom zdrave hrane, žitarica i začina, izvještava BHRT.

– Jako smo zadovoljni samim tim što nam finansijski olakšava da možemo investirati u mašine, u ljude, zapošljavamo sve veći broj radnika – navodi Haris Hadžimehmedović, predstavnik kompanije za proizvodnju žitarica i začina.

Ovakva šansa u Razvojno-poslovnom centru Inkubator Lipnica pruža se onima koji imaju početnu ideju, ali nemaju mogućnosti za njeno razvijanje. Prvih šest mjeseci korištenje prostora sa kompletnom infrastrukturom je besplatno.

– Šest mjeseci narednih, oni plaćaju 25% tu participaciju i svakih šest mjeseci im se povećava 25% tako da su oni pune dvije godine potpomognuti od RPC-a i od grada Tuzla. Kad postanu razvijena preduzeća, tek tada plaćaju punu participaciju, odnosno i ta cijena najma je izuzetno niska u odnosu na tržišne cijene – ističe Amira Malkočević, direktorica RPC Inkubator Lipnica.

Razvojno-poduzetnički centar Inkubator Lipnica prošlu je godinu završio uspješno. Ovdje djeluje 49 preduzeća, od čega 9 start up projekata.

– Bavimo se proizvodnjom stolarije, plastične i aluminijske jednog francuskog i belgijskog proizvođača. Naša cijenjena publika je 100% izvoz. Nemamo niti jednog klijenta u Bosni i Hercegovini. Sve izvozimo za Francusku i Njemačku i zadnje godine i prošle godine smo ostvarili negdje pola miliona maraka prometa – govori Petar Jasak, vlasnik firme za proizvodnju stolarije.

Do sada je u Razvojno-poduzetničkom centru Inkubator Lipnica poslovalo oko 150 preduzeća. Firme koje trenutno rade zapošljavaju oko 250 ljudi. S obzirom na to da su gotovo svi prostori u upotrebi, u narednom periodu plan je dovesti ih u što funkcionalnije stanje, utopljavanjem i samim tim štednjom energenata, a kako bi se stvorili bolji uslovi za rad trenutnim i budućim korisnicima centra.