Inflacija utiče na pad cijene novih automobila

0

Proizvođači automobila podigli su cijene novih vozila zbog poskupljenja sirovina i velike tražnje za čipovima koji se koriste u njihovoj proizvodnji, prenosi Hak Revija. Rastuća inflacija u Evropi i Sjevernoj Americi utiče na pad prodaje novih vozila, pa će samim tim doći i do pada cijena.

Inflacija u Evropi i SAD-u raste, a centralne banke upozoravaju da bi ona svoj vrhunac mogla da dostigne za nekoliko mjeseci. To će znatno uticati na prodaju novih automobila.

Kako se dodaje, u Sjedinjenim Državama, poznati proizvođač automobila Ford razmatra vraćanje popusta i podsticaja koji su ukinuti prošle godine.

To se smatra što je prvim korakom u neminovnom, redukovanom rasta cijena automobila.

Veći troškovi proizvodnje već duže vrijeme utiče na veće cijene novih automobila.

Kako se ocjenjuje, teško je oteti se utisku da su mnogi u nove cijene ukalkulisali i svoju trajnu želju za većim profitom.

To bi zapravo moglo da utiče na veći pad tražnje za novim automobilima.

I pored krize u vezi sa nabavkom čipova, na koju je uticala pandemija korona virusa, smanjivši njihovu proizvodnju i povećavši tražnju za tim komponentama, kupci sada sve manje čekaju na isporuku novih automobila koje su naručili od proizvođača.

Proizvođači automobila do sada su, kako se dodaje, štitili prodajne marže za vozila, povećanjem svojih cijena.

Međutim, nagli porast inflacije u Sjevernoj Americi i Evropi mogao bi oteža prenošenje prenošenje tih troškova na krajnje kupce.