Inflacija u SAD-u porasla u oktobru 5 posto na godišnjem nivou

0

Potrošačke cijene u Sjedinjenim Državama porasle su u oktobru za 5,0 posto u odnosu na isti mjesec 2020. godine, što je najviša međugodišnja stopa od novembra 1990, prema podacima Ministarstva trgovine.

Bazna inflacija, iz koje su izuzete promjenljive cijene hrane i energije i koju pomno prate kreatori monetarne politike Federalnih rezervi, takođe je ubrzala rast dostigavši u oktobru 4,1 procenat međugodišnje, što je takođe njen najviši nivo od januara 1991, prenosi CNBC.

Paralelno s rastom cijena došlo je i do povećanja potrošnje stanovništva u posmatranom mjesecu od 1,3 procenta, što je rezultat porasta ličnih primanja od 0,5 posto, dodaje američki mediji.

Potrošnja stanovništva, koja čini 70 posto američke ekonomske aktivnosti, u fokusu je ekonomista koji smatraju da će njena snaga podići ukupan privredni rast u posljednja tri mjeseca ove godine.

Što se oktobarske inflacije tiče, njen rast je najviše odraz skoka cijena energije koje su za 30,2 procenta veće nego prije godinu dana, dok su cijene hrane porasle za 4,8 posto međugodišnje.

Cijene u sektoru usluga su ojačale za 6,3 posto, isto kao u septembru, dok su cijene ostale robe povećane za 7,3 procenta u odnosu na 6,4 posto u prethodnom mjesecu.

Lična štednja Amerikanaca je u oktobru iznosila 1,32 biliona dolara i manja je nego septembru kada je iznosila 1,48 biliona dolara. (Tanjug)