Inflacija u Njemačkoj premašila četiri posto, prvi put u 28 godina

0

Njemačka stopa inflacije premašila je ovog mjeseca prag od četiri posto prvi put u skoro 28 godina, saopštio je Savezni zavod za statistiku.

Potrošačke cijene porasle su za 4,1 posto u septembru u odnosu na isti mjesec prošle godine, saopštila je kancelarija pozivajući se na preliminarnu kalkulaciju.

Posljednji put taj broj je premašio prag od četiri posto u decembru 1993. godine, kada je inflacija porasla 4,3 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Veća inflacija slabi kupovnu moć potrošača. Rastuće stope inflacije takođe su loša vijest za štediše, kojih u Njemačkoj ima mnogo.

Inflaciju već mjesecima podstiče rast cijena energenata. Ekonomski oporavak nakon pandemije doveo je do značajnog porasta potražnje za sirovom naftom, što dovodi do rasta cijena, navodi DPA.

Prema preliminarnim podacima, u septembru su potrošači morali da plate 14,3 posto više za energiju i gorivo za domaćinstva nego godinu ranije.

Povlačenje privremenog smanjenja poreza na dodatu vrijednost povezanog sa pandemijom takođe utiče na trend inflacije. Redovne tarife ponovo su na snazi od januara ove godine, pa roba i usluge postaju skuplji.

Stope inflacije od oko pet posto u najvećoj evropskoj ekonomiji smatraju se mogućim ove godine. Međutim, ekonomisti ovaj porast inflacije vide kao privremenu pojavu. Takođe, oni ne vide povećan rizik od produženog poskupljenja i rasta cijena.

“Sve dok sporazumi o platama ostaju umjereni, nema mnogo nagovještaja da ćemo naići na stalnu inflaciju”, rekla je Veronika Grim, članica najvažnijeg njemačkog savjetodavnog odbora za pitanja ekonomske politike.

Srna