Industrijski div ukida još 5000 radnih mjesta

0

Njemački inženjerski koncern Thyssenkrupp izvijestio je u četvrtak da će ukinuti više radnih mjesta nego što je planirao, nakon gubitka u protekloj poslovnoj godini koji odražava nagomilane probleme, dodatno otežane pandemijom koronavirusa.

U poslovnoj godini koja je završila u septembru Thyssenkrupp je poslovao s prilagođenim gubitkom prije kamata i poreza od 1,63 milijarde eura, od čega 946 miliona eura otpada na odjel proizvodnje čelika.

U godini ranije gubitak je na nivou grupe iznosio 110 miliona eura.

Prihod je pao 15 posto, na 28,9 milijardi eura.

Priljev narudžbi i prihodi znatno su smanjeni zbog naglog pada potražnje ponajprije u automobilskoj industriji, ističe se u izvještaju. 

U sljedeće tri godine kompanija planira ukinuti dodatnih 5.000 radnih mjesta, povrh 6.000 najavljenih prošle godine. Do sada su ih ukinuli 3.600.

“Još nismo ostvarili ono što smo planirali. Sljedeći koraci mogli bi biti još bolniji, ali nemamo izbora”, ustvrdila je izvršna direktorica Thyssenkruppa Martina Merz.

Kompanija je dosada radnicima nudila dobrovoljni odlazak uz otpremninu a Merz nije željela odgovoriti na pitanje hoće li morati posegnuti za otkazima.

Hina