Industrijska proizvodnja u avgustu manja za 1,4 posto

0

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u avgustu manja je za 1,4 posto u odnosu na juli, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U avgustu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, industrijska proizvodnja u BiH, kalendarski prilagođena, bilježi rast od 9,1 posto.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda u avgustu veća je za 2,7 posto u odnosu na juli, dok je proizvodnja energije manja za dva posto, za koliko je manja i proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja je za 4,7 posto, a kapitalnih proizvoda manja za 7,6 posto.

U avgustu ove, u odnosu na isti mjesec lani, proizvodnja intermedijarnih proizvoda veća je za 15,2 posto, kapitalnih proizvoda veća za 14,8 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,8 posto, energije veća za 1,5 posto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 5,8 posto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u avgustu u poređenju sa julom manja je u prerađivačkoj industriji za 0,9 posto, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za 2,1 posto, a u vađenju ruda i kamena manja za 3,6 posto.

U avgustu ove, u odnosu na isti mjsec 2020. industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast u prerađivačkoj industriji za 11,6 posto, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom rast za 5,3 posto, dok je u vađenju ruda i kamena zabilježen pad od 0,8 posto.