Industrija najjače ekonomije Evrope u najvećem međumjesečnom padu od 2015.

0

Iako su prognoze njemačkih ekonomista za februar ove godine govorile o nastavku industrijskog rasta u toj zemlji od 0,3 posto, službeni podaci koje je objavio Financial Times pokazuju pad njemačke industrije od 1,6 posto u odnosu na januar.

To je najveći međumjesečni pad industrijske proizvodnje u Njemačkoj od avgusta 2015. i, prema općoj ocjeni, neočekivan pad, prenosi Jutarnji list.

U januaru ove godine industrijska proizvodnja u najjačoj ekonomiji Evrope rasla je skromnih 0,1 posto. Pad njemačke industrije u februaru još je izraženiji kada se promatra bez energetike i građevinarstva te iznosi dva posto. Energetika, naime, u istome razdoblju bilježi rast od četiri posto, dok je građevina pala za 2,2 posto.

Kada se podaci o industrijskoj proizvodnji Njemačke za februar ove, uporede s podacima za isti mjesec prošle godine, pad iznosi 2,6 posto. Ovaj rezultat također je opovrgnuo prognoze tamošnjih ekonomista koje su najavljivale međugodišnji rast u februaru od 4,4 posto.

Unutar pada industrijske proizvodnje u Njemačkoj izraženiji je pad proizvodnje industrijskih dobara (3,1 posto) od pada proizvoda široke potrošnje koji je iznosio 1,5 posto. Međutim, bez obzira na pokazatelje iz februara, optimizma na račun njemačke industrije ne manjka.

Tako informativna agencija ‘Alliance’ prenosi očekivanja analitičara ‘Commerzbanke’ Ralpha Solveena o blagom rastu njemačke industrije u ostatku godine. Prema istome izvoru, knjige narudžbi njemačkih poduzeća su pune a Solveen svoj optimizam temelji i na ekspanzivnoj monetarnoj politici Evropske unije.

Pad građevinskih radova u Njemačkoj u februaru od 2,2 posto dovodi se u vezu i s vrlo hladnim vremenom. Njemački mediji, naime, prenose tvrdnje iz građevinskog sektora da novi poslovi nisu upitni za narednih godinu dana.

Najnoviji pokazatelji o kretanjima u njemačkoj industriji nastavljaju se na nalaz Eurostata o slabom ulasku privrede eurozone u ovu godinu, koji je obilježio pad industrijske proizvodnje od jedan posto u odnosu na decembar prošle godine. I taj je podatak iznenadio ekonomske analitičare, jer su njihove prognoze upućivale na blagi rast industrije u eurozoni.