Indijski nivo duga premašit će 90 posto BDP-a

0

Uprkos tome što je zadržala indijski kreditni rejting na najnižoj investicijskoj ocjeni, rejting agencija S&P Global upozorila je da će se azijska ekonomija suočiti sa rastućim deficitom i dugom u fiskalnoj 2021. godini nakon krize s koronavirusom.

U svojoj prognozi objavljenoj ranije ove sedmice, S&P je rekao da očekuje da će indijski omjer duga i BDP-a (nivo duga u odnosu na bruto domaći proizvod) porasti za više od 17 posto u odnosu na prethodnu godinu prije nego što dostigne 90,6 posto u fiskalnoj godini do marta 2021, piše Russia Today.

Izgledi su slični procjenama dviju drugih glavnih kompanija za rejting, s tim da je Fitch predvidio da opći državni dug skoči na 84,5 posto BDP-a, a Moody's na 90,1 posto.

Iako S&P kaže da će pandemija dovesti do rekordnih devet posto pada indijske ekonomije, ona do sada nije promijenila dugoročni rejting zemlje, zadržavajući je na BBB-.

Uprkos tome što je agencija ranije upozorila da će se neke azijske ekonomije teže oporaviti od krize, analitičari vjeruju da se Indija može vratiti u fiskalnoj 2022. godini. Prema predviđanjima S&P-a, indijska ekonomija može porasti za 10 posto u narednoj fiskalnoj godini zbog osnovnog učinka naglog pada u ovoj i sljedećoj godini.

“Očekujemo da će se ekonomska aktivnost u Indiji početi normalizirati u fiskalnoj 2022. godini, što će rezultirati realnim rastom BDP-a od oko 10%”, navodi se, dodajući da će dodatne podsticajne mjere pomoći da se spriječi veći pad.

Smanjenje od devet posto koje je prognozirao S&P manje je dramatično od ostalih prognoza, od kojih većina očekuje da će se indijska ekonomija imati dvocifren pad u fiskalnoj godini 2021, nakon što je njen BDP pao za rekordnih 23,9 posto od aprila do juna.

Nacionalno vijeće za primijenjena ekonomska istraživanja (NCAER), nedavno je upozorilo da bi ekonomija zemlje ove fiskalne godine mogla pasti za 12,6 posto. Moody's predviđa pad indijskog ekonomskog rasta od 11,5 posto, dok je Fitch samo malo optimističniji, predviđajući pad od 10,5 posto.

D. Hadžić