INCIDENT U PRIJEDORU: Florence Hartmann odbili poslužiti zbog bijele trake

0

Uoči početka obilježavanja Dana bijelih traka u prijedorskom kafiću “Papa Joe” dogodio se incident.

Bivšoj glasnogovornici haškog tužilaštva Florence Hartmann i zagrebačkom fotografu Hrvoju Polanu konobar je odbio poslužiti piće jer su oko ruke imali zavezane bijele trake.

Hartmann je  rekla kako je to “očiti slučaj diskriminacije na javnom prostoru i ugostiteljskom objektu, jer je BiH u svojoj cjelovitosti potpisnica konvencije o ljudskim pravima Vijeća Europe”, te je navela kako će incident tokom dana prijaviti policiji.

Prema njenim riječima jedan od uposlenika kafića pitao ju je “zašto još nije u zatvoru”, a drugi joj je rekao kako “bijelu traku ne smije nositi u njegovom kafiću jer se gosti tako uznemiruju prošlošću.”

Dan bijelih traka obilježava se u Prijedoru 31. maja kao podsjetnik na čin kada je nesrpskom stanovništvu prije 24 godine rečeno da na vidna mjesta istaknu bijele trake, a na kuće bijele čaršafe.

To je, po mnogima, bio uvod u ono što će se događati u narednim godinama na teritoriji općine Prijedor kada je riječ o hapšenjima, zarobljeništvu, odvođenju u logore, ubistvima.

Inicijativa “Jer me se tiče” već godinama organizira mirno okupljanje u Prijedoru na današnji datum, tražeći da se podigne spomenik za 102 ubijena djeteta. Službenog odgovora prijedorskih vlasti do danas nema.