Impresivni podaci: Saznajte koliko je cvijeća naručeno za 8. mart prošle godine u BiH

0

Glovo ekskluzivnim pogodnostima obilježava Međunarodni dan žena

Među brojnim međunarodnim praznicima, 8. mart se globalno smatra jednim od najomiljenijih. Svake godine na ovaj dan svijet obilježava Međunarodni dan žena, posvećen proslavi ekonomskih, političkih, i socijalnih dostignuća žena kroz povijest i sadašnjost. Ovaj dan služi i kao podsjetnik na tekuću borbu za rodnu ravnopravnost i potrebu za kontinuiranim naporima u borbi protiv diskriminacije i nasilja nad ženama.

Mnogi također s ljubavlju nazivaju 8. mart Danom majki, što ga čini idealnom prilikom za odati počast ovoj najbitnijoj ulozi od kada postoji čovječanstvo.

Prema podacima dostupnim u Glovu, maloprodajne narudžbe su se 8. marta prošle godine pomnožile sa 20 u odnosu na prosječnu srijedu 2023. Logično, to je bio dan s najvećom potrošnjom cvijeća u godini sa 12% ukupno isporučenih narudžbi cvijeća u 2023.

Ovo je BiH pozicioniralo na treće mjesto zemalja s najvećim otkupom cvijeća u jugoistočnoj Evropi. Glovo statistika je impresivna kada je u pitanju ponašanje potrošača. Ipak, konkretnije vezano za 8. mart, uočeno je da je 88% svih narudžbi u maloprodajnoj vertikali sadržavalo cvijeće (ovo je 35% više od prosječnog broja narudžbi cvijeća u maloprodajnoj vertikali tokom prosječnih srijeda u 2023.).

Prošle godine, tokom osmog marta, zabilježene su i druge zanimljive kupovine u Bosni i Hercegovini. Korisnik koji je 8. marta u BiH potrošio najviše na cvijeće bio je iz Sarajeva i u tri narudžbe potrošio je 235,00 KM. Najskuplja pojdinačna narudžba cvijeća 8. marta 2023. godine također je napravljena u Sarajevu, a riječ je o buketu ruža koji je koštao 160,00 KM.

Građani Bosne i Hercegovine su lani u odnosu na isti dan 2022. godine potrošili 22% više novca za narudžbe hrane iz restorana za kućnu trpezu (od 18 do 20 sati). Kao šlag na torti, narudžbe kolača 8. marta 2023. porasle su za preko 200% u odnosu na prosječan broj narudžbi srijedom.

Ove godine višekategorijska platforma Glovo, koja omogućava lak i brz pristup raznim proizvodima i jelima kad god i gdje god poželite, 8. marta nudi ekskluzivne pogodnosti u kategoriji “Cvijeće i ljubav”.

Potrošači mogu birati između lijepo aranžiranih buketa, korpi ili cvjetnih kutija koje za njih pripremaju partnerske cvjećare u Sarajevu i Banja Luci.

Do 8. marta određeni cvijetni aranžmani biće sniženi od 15 % do 20%, a za to su se pobrinule partnerske Glovo cvjećare u Sarajevu: Amarilis, Gracia, Ema, Arija, ART, cvjećara KS u tržnom centru Tom, Bellisima, Bambus te banjalučke cvjećare Ivančica, Pot Plant, Paloma Grand i Valentina.